Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraelben tárgyal a magyar vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 5. 9:49

Az izraeli–magyar katonai kapcsolatok történetében először kerül sor vezérkari főnöki szintű találkozóra december 2–5. között, amikor Havril András vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke Gabriel Ashkenazi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke meghívására tesz hivatalos látogatást Izraelben.

Havril András vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke Gabriel Ashkenazi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke meghívására tesz hivatalos látogatást Izraelben.

A két ország vezérkari főnökei a katonai kapcsolatokban új fejezetet nyitó első találkozásukra mindenekelőtt a katonai tapasztalatok cseréjét; elsősorban a terrorizmus elleni harc katonai feladatainak, elvi és gyakorlati kérdéseinek megbeszélését; a hadseregszervezés fontos kérdéseinek áttekintését – kiemelten a 21. századi vezetési rendszereket, a hálózati képességek nyújtotta lehetőségeket – tűzték ki tárgyalási célul.

Ennek megfelelően a négynapos programban szerepel többek között tájékoztató az Izraeli Védelmi Erők átszervezéséről, látogatás a Nemzeti Kiképző Központban és magyar előadás a haderő-átalakítás valamint a Magyar Honvédség béketámogató műveletekben szerzett tapasztalatairól is. A vendéglátók terveik szerint tájékoztatót adnak a hadiipari fejlesztések aktuális helyzetéről és eredményeiről is.

A magyar vezérkari főnököt a látogatás során fogadja Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter is.