Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli rakéták Indiának

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 28. 10:59

Barak légvédelmi rendszerei számára India újabb 300 darab izraeli rakétát vásárol, 1.6 millió dolláros egységáron. A 10 kilométeres hatótávolságú, 80 kilogrammos rakéták 18 kilogrammos robbanófejjel vannak felszerelve, melyek képesek a mindössze 500 méterre lévő rakéták megsemmisítésére is.

A Barak-rendszer, amely magában foglalja a rakétaindító konténert, a radart, a számítógépeket és az installációt, közel 24 millió dollárba kerül.

India is tudatában van annak, hogy az izraeli fegyverek megbízhatóságukról és hatékonyságukról híresek, amit számos háborús tapasztalat is bizonyít. Ezen kívül gyakran dolgoznak együtt amerikai fegyver-gyártókkal, ami tovább növeli Izrael fegyvereinek népszerűségét. A Barak II rendszer megvásárlására azért volt szükség, mivel a hasonló indiai Akash-rendszer fejlesztése az 1980-as évek óta nem produkált komolyabb előrehaladást egészen mostanáig.

A Barak-rendszert hasonló feladatkörre szánják, mint az indiai gyártású Trishul-t, aminek kifejlesztése több mint 20 évet vett igénybe. Az első tesztelését 1991-ben végezték el, a gyártó pedig 1998-ban fejezte be a próbakilövéseket. A hadsereg ugyanakkor nem volt hajlandó használni az új rakétát, arra hivatkozva, hogy még nem áll készen. Ennek következtében tovább folytatódtak a fejlesztési munkálatok, és sorozatos nehézségek és a fegyvernemek tiltakozása ellenére elkészült a főként megbízhatósági problémákkal küzdő rakéta.

Címkékradarrakéta