Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán katonák tovább hűtik a megsérült atomerőművet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 21. 13:11

A japán hadsereg folytatta vasárnap a megsérült fukusimai atomerőmű locsolását, hogy elkerüljék a sugárzó fűtőanyag robbanását, ami jelentős mennyiségű radioaktív anyagot juttatna a légkörbe – közölte a japán atombiztonsági hivatal. Szombattól vasárnapig az erőmű 3-as reaktorát öntözték 13 órán át több mint 2 ezer tonna vízzel – idézték a médiák a tokiói tűzoltóságot.

További esők várhatók Japánban, és ez azt az aggodalmat kelti a lakosság egy részében, hogy a nap végére – főként Tokió körzetébe – jelzett csapadék sugárszennyezett lehet.
Fukujama Tecuro, a miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke az NHK köztévében igyekezett megnyugtatni az embereket, esernyő használatát javasolta, “aki pedig átnedvesedett, mossa le magát".

Evakuálták a személyzetet

Evakuálták a személyzetet hétfőn a földrengés és cunami következtében megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből, miután a 3-as reaktorból szürke füst kezdett felszállni – jelentette be a komplexumot működtető Tokyo Electric Power vállalat (Tepco). Kan Naoto kormányfő röviddel korábban úgy vélekedett a Kyodo hírügynökség jelentése szerint, hogy az erőműben lassanként javul a helyzet, miközben a tűzoltók és a technikusok éjt nappallá téve dolgoznak egy nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében. A 3-as reaktorban okozta a legsúlyosabb károkat a március 11-i földrengés és szökőár: a felső építmény tetejét teljesen felszakította a múlt héten egy erős robbanás.

Címkékkatasztrófa