Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán lopakodókat vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 14. 9:23

A japán kormány előreláthatólag, az F-X tender keretén belül, 42 darab F-35 Lightning II-es amerikai vadászgépet vásárol – írja a Kyodo News. Információk szerint az F-X tender győztesét hivatalosan 2011. december 16-án jelenti be az új japán miniszterelnök, Noda Josihiko.

Az üzlet ellenértéke 4-6 milliárd dollár, természetesen az ár attól is függ, hogy Japán milyen rendszerekkel és fedélzeti berendezéssekkel rendeli meg a típust.

Az Associated Press hírügynökség arról számolt be, hogy az amerikai vadászgépek beszerzését már a 2012-es költségvetésből fedezik, valamint az első gép érkezése 2016-ban várható. Az ügynökség információi alapján, Japán a tender keretében 40 és 50 darab közötti vadászgépet rendelhet. Abban az esetben, ha az ország hivatalosan is a Lightning II-t választja, melyet később a kormány is elfogad, akkor az egy logikus döntésnek bizonyul, ugyanis Japán már korábban is amerikai fejlesztésű haditechnikákat vásárolt – írja a The Financial Times.

1595928666
A japán kormány a gépek beszerzése kapcsán, nem csak az árat vette figyelembe, hanem azt is, hogy a programban, valamint a gépek gyártásában részt tudnak-e venni a Mitsubishi Heavy Industries, Fuji Heavy Industries és Kawasaki Heavy Industries vállalatok is. Szinte már tradicionálisan, az ország olyan vadászgépeket vásárol, melyek gyártása később Japán területen is lehetséges.

Mint ismeretes, a kelet-ázsiai szigetország még 2011 áprilisában írta ki a légierő modernizálására irányuló F-X tendert, melyre három vállalattól kérte be az ajánlatokat, az amerikai Boeingtől és a Lockheed Martintól, valamint a brit BAE Systemstől. Az első két vállalat a F/A-18E/F Super Hornetet, valamint az F-35 Lightning II-est, utóbbi pedig a Eurofighter Typhoont kínálja eladásra. A Lockheed Martin továbbá hozzátette, hogy ha Japán az F-35-öst választaná, akkor az ország önállóan is gyárthatna alkatrészeket és részegységeket, valamint helyben is gyárthatná a gépeket.

Korábban már néhány kormányzati tag megjósolta, hogy a tender győztese valamelyik amerikai típus lesz.

Az új repülőgépekkel tervek szerint a lassan kiöregedő F-4EJ Kai Phantomokat váltanák le. A jelenlegi 42 gép beszerzése azonban kevés ahhoz, hogy az F-15J-ket is leváltsák, ebből adódóan a beszerzendő gépek mennyisége akár 150-re is emelkedhet. A szigetország korábban az F-22 Raptort is rendszeresítette volna, azonban az Egyesült Államok Kongresszusa megtiltotta a típus eladását.