Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemen nemzetközi támogatást szeretne

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 25. 20:21

A jemeni védelmi miniszter szerint országának nemzetközi segítségre van szüksége az al-Kaida ellen, mert hadserege nincs abban a helyzetben, hogy egyedül legyőzze a nemzetközi terrorszervezet sejtjeit.

Mohamed Nasszer Ali a dpa német hírügynökségnek adott interjújában március 24-én, szombaton kijelentette: „Nemzetközi támogatásra van szükségünk az al-Kaida elleni harchoz". A politikus – aki a hatalomból tavaly távozott Ali Abdalláh Száleh elnök hivatali idejében is védelmi miniszter volt – úgy vélte, hogy Jemennek most sokkal nagyobb szüksége van a nemzetközi támogatásra, mint korábban. Arra hivatkozott, hogy a terroristák kihasználták a Száleh elnök hívei és ellenfelei közötti politikai konfliktust, és fokozták aktivitásukat.

„Jemen mágnesként vonzza a terroristákat a világ minden részéből. Az ádeni katonai kórházban jelenleg az al-Kaida 20 fegyveresének a holttestét vizsgálják. Többségük Csecsenföldről, Szíriából, Szomáliából, Pakisztánból, Szaúd-Arábiából, Marokkóból és Egyiptomból érkezett külföldi" – emelte ki.

A védelmi tárca vezetője, aki katonai tanulmányait még a szovjet időkben Leningrádban (ma Szentpétervár) végezte, elutasította azt a javaslatot, hogy a síita húszi lázadók és a déli országrész szeparatistái után az al-Kaida tagjai is meghívót kapjanak az ország politikai erőinek nemzeti párbeszédjére.

„Az al-Kaida ellen csak katonai erővel lehet küzdeni, az al-Kaidával nem lehet párbeszédet folytatni" – szögezte le.

A miniszter elmondta, hogy a Száleh elnök távozása után megalakult átmeneti kormány a fegyveres erőket is fokozatosan átalakítja, de nem nyilatkozott arról, hogy mikor váltják le az elnöki családhoz tartozó katonai parancsnokokat.

A miniszter elmondta, hogy eddig három merényletet követtek el ellene. Legutóbb Ádenben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, amikor elhaladt mellette a védelmi tárca vezetőjének a konvoja. A robbanásban a miniszter 12 testőre sebesült meg, Mohamed Nasszer Alit megóvta gépkocsijának a páncélzata.

Címkékvizsga