Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jó úton járunk!"

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. március 14. 9:10

„A bosznia-hercegovinai misszió vezetőjeként az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy egyensúlyt teremtsünk a helyi politikai döntések és a katonai támogatások között" – nyilatkozta honlapunknak dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea művelet parancsnoka a Magyar Külügyi Intézet (MKI) által szervezett Budapest Balkans Forum (BBF) elnevezésű nemzetközi konferencián, március 13-án.

„Az EUFOR Althea missziójának elsődleges célja, hogy az ENSZ mandátuma alapján biztosítani és támogatni tudja a bosznia-hercegovinai hatóságok és politikai vezetők munkáját annak érdekében, hogy békés és biztonságos körülményeket teremtsenek meg és tartsanak fenn Bosznia-Hercegovinában” – válaszolta a honvedelem.hu kérdésére dr. Sticz László vezérőrnagy a budapesti külpolitikai konferencián. A tábornok felidézte: az idei év elején, a Szarajevó melletti Butmir katonai táborban, ünnepélyes külsőségek közepette vette át az Európai Unió boszniai-hercegovinai békefenntartó missziójának vezetését, a tisztségben Helmut Habermayer osztrák vezérőrnagyot váltva.

„Az elmúlt két és fél hónap tükrében egyre pozitívabban értékelem az EUFOR jelenlétét és munkáját a bosznia-hercegovinai térségben. Lehetőségem volt az elmúlt időszakban szinte minden állami és kormányzati szintű vezetővel találkozni, és meggyőződni arról, hogy mennyire számítanak a mi támogatásunkra, jelenlétünkre, munkánkra. Különböző alegységeinkkel egész Bosznia-Hercegovina területén jelen vagyunk, és a bosznia-hercegovinai lakosokkal történő kapcsolattartás rendkívül jó. Összességében mind politikai szinten, mind a lakosság vonatkozásában egyre elismertebb az EUFOR Althea missziója” – hangsúlyozta.

Sticz vezérőrnagy felidézte: a misszió vezetőjeként általános kihívást jelent Bosznia-Hercegovina államszerkezete, ami unikális nemcsak Európában, hanem az egész világon is. „Itt minden egyes politikai vezető az entitásoknak megfelelően van jelen, így ennek mentén igen nehéz politikai döntéseket hozni” – magyarázta, hozzátéve: bár az egység kialakítása rendkívül bonyolult folyamat, a missziónak elsődlegesen a katonai jelenlét, a békés és biztonságos környezet támogatása és biztosítása a feladata a szövevényes rendszerben. Az EUFOR Althea művelet első magyar parancsnoka emlékeztetett arra is, hogy küszöbön áll a nyugat-balkáni ország európai uniós csatlakozási tárgyalásának megkezdése, amelyre az állam politikai vezetése, illetve lakossága is reményekkel tekint. „Meggyőződésem, hogy ez egy hatalmas előrelépés lesz a bosznia-hercegovinaiak életében, nyilván ezért tekint rá ilyen pozitívan a lakosság túlnyomó többsége” – húzta alá a honvedelem.hu-nak nyilatkozva.

20240313_Budapest Balkans Forum_SZL (3)

Előre, tovább, együtt

„Egyértelműen jó úton halad az EUFOR Althea missziója Bosznia-Hercegovinában” – szögezte le dr. Sticz László a Budapest Balkans Forum (BBF) elnevezésű, angol nyelven zajló nemzetközi konferencia A biztonság fenntartása – Nemzetközi szereplők és helyszíni missziók elnevezésű panelbeszélgetésén. A szekcióban az olasz Federico Bernacca, a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR tavaly kinevezett parancsnokhelyettese, Bunford Zsolt, biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pamela McGaha amerikai dandártábornok, a szarajevói NATO Parancsnokság parancsnoka és Rada Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nyugat-Balkán Főosztályának főosztályvezetője válaszolt a nyugat-balkáni biztonságpolitikai kihívásokra vonatkozó kérdésekre.

20240313_Budapest Balkans Forum_SZL (6)

„Hangsúlyozom, hogy szeretnék megmaradni a katonai szintemen, ennek hangot adok Bosznia-Hercegovinában is. Minden egyes politikai vezetőnek elmondom, hogy katonai elöljáróként, ne politikai figuraként tekintsenek rám. Én tudom a dolgom, ők is tegyék az övéket, s csak abban segítsenek, hogy eredményesen tudjuk szinkronizálni kettőnk tevékenységét” – hangsúlyozta dr. Sticz László vezérőrnagy a beszélgetésen.

„Forward, Onward, Together in Bosnia and Herzegovina, vagyis Előre, tovább, együtt Bosznia-Hercegovinában, így hangzik a mottónk, amelyet a parancsnoki év elején fogalmaztam meg. Ezzel azt akartam sugallni, hogy most, amikor tizenöt év után átvettük a vezető szerepet az osztrákoktól a misszióban, szeretnénk az általuk megkezdett úton tovább haladni. Eltökéltek vagyunk a balkáni állam uniós csatlakozásának támogatása iránt, így, ha mindenki mellénk, a fejlődés oldalára áll, a megfelelő együttműködéssel, köztünk a mi katonai szerepvállalásunkkal, sikert érhetünk el” – összegezte a közönségnek.