Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kibővült védőernyő

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. március 14. 7:07

Egyebek mellett JAS–39 Gripen vadászbombázó bevonásával gyakoroltak légvédelmi rakéta oltalmazási feladatokat a kecskeméti repülőbázison az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred alegységei. Az erőpróbán a már jól ismert MISTRAL-rendszer mellett a nemrég beszerzett NASAMS is fontos szerephez jutott.

202403_Magyar_Honvéd_magazin_borító

A NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer) a norvég Kongsberg Defence & Aerospace, illetve az amerikai Raytheon Technologies hadiipari cégek közös terméke. A fejlesztőmérnökök a korábbi hagyományos, centrális elrendezésekkel ellentétben (amikor a felderítő-rávezető állomás közelében vannak az indítóberendezések) olyan moduláris, hálózatalapú rendszert alkottak meg, melyben lehetőség kínálkozik a felderítő-, a tűzvezető és a megsemmisítőeszközök nagyobb területen történő elhelyezésére. Ezáltal a NASAMS összetétele, kiterjedése és képessége előzetesen nem deríthető fel, az első rakéták indításáig a tűzkiváltó eszközök rejtve maradnak, így az egyes harcrendi elemek csapásvédettsége, túlélőképessége igen magas. Rendeltetése szerint képes megsemmisíteni a hagyományos merev- és forgószárnyas repülőeszközöket, a manőverező robotrepülőgépeket, illetve egyéb pilóta nélküli (UAV) támadó légi járműveket.

A NASAMS 1998-ban érte el a műveleti képességét, első üzemeltetője a norvég haderő lett, a fejlesztés ugyanakkor tovább folytatódott: a földi berendezések hardver/szoftver-módosításaival egyeztetetten elektro-optikai szenzor, valamint új rakétatípusok beillesztése valósult meg, továbbá a kommunikációs eszközök generációváltásával a hálózati lehetőségek is bővültek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 14-én, csütörtökön megjelenő számában!