Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól teljesítettek a magyar katonák Udinében

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. március 22. 9:32

A részt vevő három nemzet zászlajának felvonásával az EU Harccsoport (Battle Group, BG) törzse a elmúlt hetekben kezdte meg az olasz vezérkar által irányított és ellenőrzött parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatát.

A kezdeti műveleti képesség elérése érdekében a katonák a kialakított műveleti helyzetnek megfelelően, fiktív földrajzi környezetben gyakorolták a kapcsolatok felvételét, kiépítését a „helyi" nemzetközi szervezetekkel, kormányzati és nem kormányzati szervekkel, azok képviselőivel.

Az elöljáró által bejátszott szituációkra kellett folyamatosan reagálnia az EU BG törzsének, miközben az alárendelt alegységek úgynevezett alájátszóként működtek együtt és hajtották végre feladataikat. Nehezítette a tevékenységet, hogy az erők műveleti területre való átcsoportosításának folyamatába illesztette az elöljáró a gyakorlat végrehajtásának időszakát. Mindeközben a fiktív országban kialakult politikai helyzet romlott, az etnikai villongások megerősödtek, s a jelen lévő, az EU által küldött nemzetközi szervezetek alkalmazottaival szemben megnőtt a fenyegetettség. Ezért az EU BG parancsnokának meg kellett terveznie és végre kellett hajtania az úgynevezett nem harci kiürítést (Noncombatant Evacuation Operation).

Az elmúlt két hét során a törzsbe beosztott tisztek, altisztek nemzetközi környezetben gyakorolták feladataikat, többször – a bejátszott szituációk révén – próbára téve felkészültségüket. Vantal Zsolt alezredes, a főként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló alegység parancsnoka szerint a gyakorlat megfelelő alapot nyújt ahhoz, hogy az EU BG az alárendelt erőkkel a májusban esedékes NATO CREVAL-követelmények és -kritériumok szerinti végső műveleti képességet (Final Operational Capability) elérje.

Az alezredes azt is elmondta: „Külön megtiszteltetés volt, hogy március 15-én olasz katonai zenekar által szólaltak meg a magyar Himnusz hangjai a másik két résztvevő – az olasz és a szlovén – nemzet himnuszaival együtt." A zászlók felvonását követően a magyar delegáció vezetője rövid beszédben emlékezett meg – a három nemzet felsorakozott katonái és az EU BG parancsnoka, Giovanni Manione dandártábornok előtt – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

A törzsgyakorlás utolsó napja az elöljáró szerv, azaz az olasz vezérkar előzetes értékelésével telt, amely szerint a katonák a kiképzési célokat maximálisan elérték, az EU Harccsoport parancsnoka és törzse képes összehangolni a rendelkezésre álló szárazföldi, légi és haditengerészeti erők és a különleges műveleti erők tevékenységét a kijelölt műveleti területen.