Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetések elhárítása tengeri környezetben

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 22. 10:05

A NATO kiemelt prioritásként kezeli a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, valamint a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (ABV) fenyegetések elleni védelmet.

A 2009-ben elfogadott, a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozásáról és az ABV-fenyegetések elleni védekezésről szóló, átfogó stratégiai szintű irányelv értelmében a NATO aktívan fog dolgozni azért, hogy megakadályozza az állami, illetve nem állami szereplőket a tömegpusztító fegyverek terjesztésében, valamint – amennyiben e megelőzés kudarcot vall – megóvja a szövetséget a tömegpusztító fegyverek veszélyeitől; továbbá felkészüljön a kárfelszámolási munkálatokra abban az esetben, ha a szövetség tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott támadást vagy ABV-eseményt szenvedne el.

A szövetségesek a tömegpusztító fegyverek terjedése ellen tett átfogó erőfeszítéseinek részeként a NATO úgynevezett védelmi formában tartja meg a nemzetközi partnerek 2012-es együttműködési rendezvényét a NATO proliferációval foglalkozó bizottsága szervezésében. Az esemény a „Tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetések elhárítása tengeri környezetben – technológiafejlesztés és kockázatmodellezés" című, vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fegyverekkel kapcsolatos védelmi ipari kiállításból, valamint a NATO ugyanebben a témában rendezett, „Tudomány a békéért és a biztonságért" elnevezésű, haladó kutatási műhelyéből áll. A két rendezvényre egymást követően kerül sor Rigában, Lettországban 2012. március 20-a és 22-e között.

A résztvevők közé várják a NATO-tagállamok számos szakértőjét, az Euro-atlanti Partnerségi Tanácsban, a Mediterrán Párbeszédben, az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezésben részt vevő tagállamokat, olyan partnereket, mint Ausztrália, Japán, a Koreai Köztársaság, Új-Zéland, vagy Szingapúr, valamint a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet, az Európai Bizottság, az EU Katonai Törzse és a Helsinki Bizottság képviselőit.

A tömegpusztító fegyverek jelentette, napjainkban is fennálló fenyegetés és a hozzájuk kapcsolódó anyagok tengeri úton történő terjedésének lehetősége komoly veszélyt jelent a lakosságra, a környezetre és a NATO haditengerészeti gyakorlataira nézve. A tömegpusztító fegyverek tengeri úton történő terjedésének megakadályozása megköveteli a szövetségesek és a partnerek képességeinek fejlesztését a feladatok széles skáláján, beleértve a tengerészeti naprakész információs rendszer (Maritime Situational Awareness) támogatását; a tengeri megakadályozó műveleteket, valamint a tiltott ABV-anyagokat tartalmazó tengeri szállítmányok felderítését, azonosítását és lefoglalását. A világóceánok mélyén ezenfelül további potenciális veszélyforrások, mégpedig a tengerbe hulladékként lerakott vegyi fegyverek lelhetők fel. Ez az, amiért e probléma tudományos-katonai szempontú tárgyalása döntő fontosságú. A felderítőrendszerek, illetve a tengeri teherszállítás felügyeletének és ellenőrzésének a továbbfejlesztése olyan terület, ahol a tudomány fontos szerepet játszik, és ahol éppen ezért szükség van egy műhelyre, amelyben tudósok, valamint katonai és civil intézmények képviselői összeülhetnek, hogy non-proliferációs erőfeszítéseink továbbfejlesztésének jövőbeli lehetőségeiről tárgyaljanak.

A rendezvény célja az eszmecsere, az ABV-fegyverek elleni védelem, valamint a tengerészeti képességfejlesztés bevált gyakorlatainak megosztása. Kivételes lehetőséget teremt a találkozásra, megbeszélésekre és kapcsolatteremtésre a tudósok, a védelmi szakemberek és az iparágak képviselői között. Az iparágak kiállításának programja az alábbi témákra fókuszál, de nem kizárólag ezekre korlátozódik: haditengerészeti felderítés, továbbá a tengeri teherszállítás felügyelete és ellenőrzése; tengerészeti naprakész információk; a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetések azonosítása tengeri környezetben; a tömegpusztító fegyverek tengeri úton történő terjedésének megakadályozása; ABV-fenyegetettség a tengeri környezetben; és/vagy a fenti területekhez kapcsolódó egyéb témák.

Fordította: Bleszkán Szilárd

Forrás: www.nato.int