Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vizsgázott a pilóta nélküli mini légijármű

Szöveg: Háború Művészete |  2009. október 12. 14:42

A Lockheed Martin konzorcium október elején jelentette be, hogy sikeres repülési tesztet hajtottak végre a Desert Hawk III típusú pilóta nélküli légi járművel, amelyet 360°-os infravörös szenzorral szereltek fel. A cég képviselője elmondta, hogy ilyen szenzort első alkalommal helyeztek el kisméretű pilóta nélküli légi járművön.

A berendezés tesztjére szeptember 23-án került sor Minnesota államban. A cég a Desert Hawk modernizálásával a berendezés képességeit kívánja javítani, mindenekelőtt a földi célok nyomon követését éjszakai viszonyok között.

A 360°-os szenzornak köszönhetően a katonák pontosabban tudják megállapítani az ellenséges objektumok koordinátáit, és minőségi képeket kaphatnak azokról. Mindezek mellett, a Locheed Martin közleménye szerint a mérnökök egy olyan lehetőséggel is ellátták a berendezést, amely lehetővé teszi a tízszeres nagyítás alkalmazását, aminek köszönhetően egyszerűbb és pontosabb lesz az objektumok azonosítása.

A Desert Hawk-ot az amerikai légierő kezdeményezésére fejlesztették ki, első repülésére 2003-ban került sor. A Desert Hawk első számú alkalmazója a brit hadsereg, amelynek egységei Afganisztánban alkalmazzák. Tömege mindössze 3,2 kg, míg a szárny fesztávolsága 1,32 m. A pilóta nélküli légi járművet elektromotor hajtja, aminek segítségével egy órát képes a levegőben tartózkodni.