Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jolly Vihar 2023 - a gyakorlat első felvonása

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Kopeczky Péter őrnagy és a szerző felvételei |  2023. február 15. 7:24

Idén is Pápára érkezett az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada, hogy az MH 47. Bázisrepülőtérről kiindulva kéthetes éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vegyen részt.

jolly_vihar_cover

A HH-60G Pave Hawk helikopterekkel felszerelt harctéri kutató-mentő alakulat már rendszeres vendégnek számít a pápai katonai repülőtéren. Az amerikai század és a pápai repülőtér vezetése több éve támogatják egymás kiképzési célkitűzéseit. A helikopterek személyzete harctéri körülményekhez hasonlító szituációk során fejleszti képességeit a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren, melyet a pápai katonák támogatnak, cserébe pedig a tapasztalt gépszemélyzetek átadják tudásukat olyan szakterületen, amely tovább növelheti a magyar katonák szakmai képességeit és ismeretanyagát – mondta el Koch János százados, a gyakorlat pápai szervezője és koordinátora.

A tavalyi évben elméleti oktatást tartottak az amerikai kollégák az éleslövészet során beragadt lőszer („hot gun”) eltávolításáról. Idén egyeztették a követendő eljárásrendet és gyakorlatban is végrehajtották ezt a speciális és veszélyes eljárást („roc drill”).

A szimulált gyakorlás után, a koraesti lövészeten élesben kellett alkalmazni a frissen megszerzett tudást és tapasztalatokat, mert valóban elakadt egy lőszer az egyik ajtólövész nyolc forgó csövű GAU-2 M134 Minigun típusú gépágyújában. A tavalyi évben kialakított fegyverzet töltő-ürítő hely, így már valós végrehajtás során is alkalmasnak bizonyult. A pápai repülőtéri kiszolgáló személyzet sikeresen reagált az eseményre, amellyel az amerikai század parancsnokának elismerését is kivívták.

IMG_9265

A pápai katonák további szakmai képzésben vettek részt: ismét sor került az úgynevezett „cockpit training”-re, melynek keretében harctéri manőverek és éleslövészet közben nyerhettek betekintést az amerikai műveleti eljárásokba. Ezen kívül tovább folyt a járó hajtómű melletti üzemanyagtöltés („hot gas”) és a sebesült kimenekítés („medevac”) eljárásrendjének kialakítása.

Az 56. Harctéri Kutató-Mentő Század az év során többször visszatér a pápai bázisra, hogy tovább erősítsék az együttműködést, és közös képzésekkel segítsék egymás kiképzési céljait.