Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jordániába dezertált egy szíriai vadászpilóta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 22. 8:12

Jordániában landolt a szíriai légierő egy MiG–21-es vadászgépe június 21-én, csütörtökön, a gép pilótája politikai menedéket kért – közölte Szami al-Majta jordán tájékoztatási államminiszter.

A gép – amely a szíriai-jordán határ közelében gyakorlórepülésen vett részt – helyi idő szerint 11 órakor szállt le az Ammántól északkeletre található Huszein Király légitámaszponton.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a MiG–21-es vadászgép kényszerleszállást hajtott végre, a jordán hatóságok azonban megerősítették, hogy a pilóta menedéket kért.

A szíriai állami televízió azt közölte az esetről, hogy a Hasszán Hamada ezredes által vezetett géppel elvesztették a kapcsolatot.

Egy név nélkül nyilatkozó jordániai tisztviselő „nehezen kezelhetőnek" nevezte az esetet, utalva arra, hogy a két ország közti határ menti – a Szíriából érkező menekültáradattal kapcsolatos – feszültségek fényében Ammán katonai ellenlépéstől tart Damaszkusz részéről.

Ez volt a repülőgéppel végrehajtott első dezertálás a Szíriában 15 hónapja tartó erőszakcselekmények során. Korábban több ezer katona hagyta el a hadsereget a Bassár el-Aszad elnök és rezsimje elleni felkelést kihasználva.