Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget értek az idei év első Honvédelmi Táborai az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred zászlóaljai szervezésében. Június 20-24 .között Doboz-Szanazugban honvédelmi sportos, Vaján lovas, Tiszaszigeten pedig harcos tematikájú táborban tölthette kellemesen és hasznosan az időt a 12-15 éves korosztály.

szanazugnyit

Vaja

Az ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalja idén is lovas tematikájú táborral várta a táborozni vágyókat. A gyerekek minden délelőtt lovas foglalkozásokon vettek részt. Elsőként szintfelmérőt teljesítettek, majd megismerkedtek a lovakkal és a lovardával. A táborozók a lovaglás három különböző tudásszintjén sajátíthattak el vezetőszáras, futószáras és önálló lovas gyakorlatokat. A tábor zárónapján a fiatalok bemutathatták, hogy milyen jártasságokat szereztek a lovaglásban. Délutánonként az ifjak alaki fogások elsajátításával, térképtannal, akadálypálya versenyekkel, azimut menettel, airsofttal vagy „tábor őrző-védő” játékokkal töltötték az időt. A foglalkozásokon túl a gyerekek részére olyan csapatösszekovácsoló, kézügyesség fejlesztő, kreatív és kulturális programokat is nyújtott a tábor, mint például a Vay Ádám Múzeum látogatása, Nagy Csaba tárogató művész előadása, vagy éppen a papírmakett és csapatzászló készítés, valamint az elmaradhatatlan szalonnasütés.

vaja3

Doboz-Szanazug

A honvédelmi sportok tematikájú tábor résztvevői különböző sorversenyeken mérettették meg magukat egyéni és csapatversenyek szintjén. A hét folyamán menetgyakorlatot is teljesítettek, melynek végállomása a dobozi hajóállomás volt. Innen indulva hajókiránduláson ismerkedhettek meg a helyi vízivilággal. Ezt követően Békés-Dánfokra látogattak, ahol újabb élményeket szerezve elsajátították a sárkányhajózás alapjait. A Békés megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai az íjászat kialakulásáról tartottak előadást és íjászversenyt is szerveztek a táborozóknak. A honvédelmi tábor záró rendezvényén Köves Mihály, Doboz nagyközség polgármestere, Puju János, a Békés megyei Közgyűlés tagja, megyei képviselő, valamint Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka elismeréseket és különdíjakat adtak át a táborozóknak. Idén a legjobban teljesítő fiatalnak járó skarlátpiros barett sapkát Csumpilla Bence érdemelte ki, de a többi gyerek sem szomorkodott, mert a Ficsor Zoltán mestercukrász által készített száz szeletes tortából mindenkinek jutott bőven.

szanazug2

Tiszasziget

Az ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalja 2019 óta minden évben Tiszaszigeten rendezi meg aktuális honvédelmi táborait. A táborozók élményekben gazdag programsorozaton, raj- és szakaszszintű foglalkozásokon keresztül ismerhették meg a lövész katona hivatásának főbb jellemzőit. A tábort minden évben egyfajta sorversenyként bonyolítják le, ahol a rajok egymással versenyeznek, ezenkívül a táborozók egyéni teljesítménye is nagyon fontos, hiszen a legeredményesebben teljesítő fiatal a hét végén sorra kerülő záróünnepségen átveheti az elismerés jeléül szolgáló skarlátpiros barettsapkát. Az idei első tiszaszigeti táborban ezt az elismerést Molnár Zsombor, kübekházi diák vehette át Nagy László őrnagytól, a 46. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnökétől. A hét folyamán különböző elméleti oktatások, sportprogramok, menetgyakorlatok, paintball játékok színesítették a mindennapokat. Mivel minden évben növekszik a táborba rendszeresen visszatérő fiatalok száma, ezért a szervezők új díjat is alapítottak, amelyet a „Leghűségesebb táborozó(k)-nak” adnak át. Az elmúlt héten ezt az elismerést a táborban harmadik alkalommal részt vevő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett Bottlik Bence és Bálint Zsombor kiskundorozsmai diák kapta. A zárónapon Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere is meglátogatta a tábort és köszöntötte annak lakóit.