Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétavatás Egerben

Szöveg: honvedelem.hu, Tóth György | Fotó: honvedelem.hu |  2023. április 4. 9:24

Március 29-én kadétavató ünnepségnek adott otthont az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium.

DSC_0118_vagott

Az iskola az ünnepség keretében fogadta kadétjai közé azt a harminc tanulót, akik a jelenlegi tanévben kezdték meg tanulmányaikat a honvédelem ágazati képzésben. Velük együtt a 2022/2023-as tanévben száznegyvennyolc tanuló, a tanintézmény diákjainak közel huszonöt százaléka vesz részt a kadétképzésben.

A kadétok és kadétjelöltek sorakozója után a csapatzászló, majd az avató elöljárójának, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójának fogadása következett. A Himnusz felcsendülését követően a fiatalokat Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály főosztályvezetője köszöntötte. Az iskola felvarrójának átadásával a kilencedikes diákokat Bozó Tibor vezérőrnagy avatta Wigner Kadéttá.

A Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédség alakulataival szorosan együttműködve, Eger város történeti és katonai hagyományait ápolva a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium vezetése kiemelt feladatának tartja a hazafias és honvédelmi nevelés népszerűsítését. Az intézmény diákjai 2011 óta tanulhatják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat, illetve a 2020/2021-es tanévtől honvédelem ágazati képzés is zajlik az iskolában.

A kadétok rendszeresen és eredményesen vesznek részt a megyei és országos honvédelmi versenyeken. Az elmúlt években számos tartalékos, altiszt és tiszt került ki tanulóinak sorából. A tanintézmény büszke azokra a volt kadétjaira, akik jelenleg is a haza szolgálatában, a Magyar Honvédség kötelékében teljesítenek szolgálatot idehaza és határainkon túl.

A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével Kriston István főtörzszászlós, a Honvédelmi Minisztérium altiszti főreferense; az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság képviseletében Polyák András ezredes; Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka; Kreácsik Ákos alezredes, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred parancsnoka és Bátor Ferenc alezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

DSC_0125_vagott
DSC_0104