Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok ismerkedtek a PzH 2000 harcjárművekkel

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2024. január 31. 19:50

Mintegy ötszáz középiskolás látogatta meg a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárt január 30-án és 31-én. A Honvéd Kadét Program keretében tanulók a lézerfegyveres, szimulációs és elsősegély gyakorlat mellett részletesen megismerkedhettek a PzH 2000 önjáró lövegekkel is. A Magyar Honvédség a világszínvonalú harcjárműre még másfél hétig várja a jelentkezőket.

A Magyar Honvédség eszközparkjának modernizációjában kiemelt szerepet töltenek be a tavaly állományba vett Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérségi eszközök. Az 55 tonnás, 8 méter hosszú, 155 milliméteres űrméretű lövegcsövű harcjármű jövőbeli kezelői bruttó 737 ezer forint kezdő illetményért csatlakozhatnak a haderő kötelékébe. A kiképzésre február 11-ig lehet jelentkezni az irányasereg.hu/pzh oldalon, illetve a február 12-i bevonulásnál is lehet regisztrálni a tatai laktanyában.

„Az alapkiképzést megelőzően két hét orientációs tréningen vesznek részt a hozzánk jelentkezők, majd nyolchetes alapkiképzésre vonulnak, ahol megismerkednek a katonai életmód alapjaival” – beszélt a kiképzés menetrendjéről Tóth István ezredes. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka hozzátette, hogy bár a tüzérosztály feltöltése a céljuk, nem mindenki tüzér beosztásba kerül majd: „logisztikusokra, karbantartókra, javító és híradó-informatikai szakemberekre egyaránt szükség van”.

Csapatlátogatás 300 fő kadét az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál KLAC2972

„A PzH 2000 a világ egyik legmodernebb önjáró tüzérségi eszközének minősül. Azon kevesek közé tartozik, ami képes az MRSI tűzeljárást, tűzfeladatokat végrehajtani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy lőfeladaton belül öt különböző csőálláson lövünk lövedékeket, és legvégül mind az öt gránát ugyanabban a pontban és időben fog becsapódni” – tartott ízelítőt a tatai nyílt nap kadétjainak Vida Attila törzsőrmester, a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály 1. tüzérüteg altisztje.

A január végi bemutatónapok elsődleges célja az volt, hogy a tanulók megismerjék a honvédelmi pálya lehetőségeit. „Azokat látjuk vendégül, akik a Magyar Honvédség kötelékében képzelik el jövőjüket. Akár a dandár állományában, akár például érettségi után az Acélkocka Programba jelentkezve altisztként, esetleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre jelentkezve tiszti pályán” – fogalmazott Tóth István ezredes.

Csapatlátogatás 300 fő kadét az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál KLAC3012

A tatai nyílt napra érkező középiskolások a legkülönbözőbb típusú programokon vettek részt. Közelről megismerkedtek karabélyokkal, híradástechnikai eszközökkel, például harcászati rádiókkal, kipróbálhattak egy lézertech pályát, jármű és lövészeti szimulátorokat, illetve bemutató bábuk, műsebek és kötszerek segítségével elsősegély órán vettek részt.

„A lézerlövészet jólesett, alaposan kifutottuk magunkat, aztán saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mekkora egy igazi mellény vagy sisak súlya, egy tár és lőszer nélküli fegyveré” – mesélt élményeiről Juhász Márk 10. évfolyamos kadét.

Csapatlátogatás 300 fő kadét az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál KLAC3069

Hasonló lelkesedéssel beszélt a lézerharcot követően Bárdi-Farkas János 12. évfolyamos kadét. „Végzősként megerősített a továbbtanulási terveimben, hogy tavaly március 15. előtt a honvédelmi miniszter úr elismerő oklevelet adott át nekem eddigi kitűnő munkámért. Nagyobb érdeklődéssel érkeztem most Tatára is, ahol betekintést nyertünk a katonai hivatás kulisszái mögé” – árulta el a nyílt napon.

A legnagyobb érdeklődést a harcjárművek váltották ki, amiket a diákok közelről is szemügyre vehettek. „Nagyon segítőkészek voltak a tüzérek. Be lehetett ülni, közelről megnézni, és részletesen elmondták nekünk, hogyan működik a jármű” – közölte a 10. évfolyamos Szalai Luca, aki régóta katonai pályára készül, a harcjárművek viszont a nyílt napon keltették fel a figyelmét. „Nagyon tetszett, hogy egy csapat épp szervízmunkát végzett a PzH-kon, amiről egyikük hosszan beszélt nekem” – mondta a szintén tizedikes Kocsis Levente.