Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétok terepen

Szöveg: Markovits Szilvia főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 13. 9:37

Az újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium kadétosztályos tanulói tereptan foglalkozáson vettek részt Püspökszilágyon, amelyet a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Ezred katonái szerveztek és vezettek le.

6

Az ezred törzsfőnöke, Margitai Tamás alezredes adta át az alapvető ismereteket a diákoknak, akiket rajokra osztva Szabó Kristóf tartalékos főhadnagy, Kuti Katalin hadnagy, Kovács Viktória törzsőrmester és Nagy László törzsőrmester – aki egész évben karate- és katonai testnevelés órákon oktatja a fiatalokat – mentorált a nap folyamán. A foglalkozás alatt a kadétok megismerhették a tájoló használatát, a rádióforgalmazás szabályait, térképolvasást és terepen a rajkötelékben történő mozgásformákat.

A 6-7 kilométeres menetgyakorlat alatt a rajokon belül folyamatosan változott a rajparancsnok, a híradó katona és a térképolvasó személye, így mindenki kipróbálhatta magát személyesen is ezekben a feladatokban. A mentorok szükség szerint segítették az éppen aktuális rajparancsnokokat, illetve megválaszolták a kadétok a menet közben felmerülő kérdéseit.

A gyakorlati foglalkozást megelőzte egy felkészítő óra is, amit a Petőfi laktanyában Szabó Kristóf tartalékos főhadnagy tartott a fiataloknak a tereptan alapvető fogalmairól.