Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétverseny Nyíregyházán

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei, Fehértói Mihály tartalékos zászlós |  2023. június 17. 9:57

Kúszó folyosó, billenőpalló, homokzsákfal átugrás, lőszeres láda cipelése: első alkalommal rendeztek Honvéd Kadét Versenyt Nyíregyházán, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák diákjai mérték össze tudásukat és ügyességüket.

HKP vereseny17 (1 of 1)

„A verseny különleges értéke a csapatszellem, hiszen a diákoknak csapatként kell együttműködniük, egyéni tudásukat egymás mellé rakva, együtt építkezve kell megoldaniuk a feladatokat” – mondta a megnyitón Tóth Péter alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Ezt követően dr. Vajda Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézet igazgatója köszöntötte a diákokat, kiemelve beszédében a sport és mozgás fontosságát.

Az öt fős csapatok legelőször egy honvédelmi kvízt töltöttek ki, ahol történelmi és honvédelmi ismeretek témakörben bizonyíthatták tudásukat. Ezt követte az airsoft lövészet és a kézigránát dobó verseny. Az erdőben felállított akadálypályán a diákok próbára tehették a fizikai erőnlétük mellett kitartásukat, teherbírásukat és állóképességüket is. A kadétoknak kilenc állomáson végighaladva kellett az útba állított akadályokat a lehető leggyorsabban, hiba nélkül leküzdeniük. A feladatok között volt: kúszófolyosó, billenőpalló, homokzsákfal átugrás, lőszeres láda cipelés, valamint egyensúlyozást igénylő különböző mozzanatok.

HKP vereseny19 (1 of 1)

A kilenc csapat közül harmadik helyen végzett a NYSZC Tiszavasvári Szakképzési Iskola és Kollégium, második helyezést ért el a Dankó Pista Nevelési- és Oktatási Központ, az első helyen pedig az ÉASZC Vay Ádám Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium végzett. A díjakat Vantal Zsolt ezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka adta át, aki gratulált minden versenyző teljesítményéhez. Záró beszédében kiemelte, hogy a jövőben is szeretnének még hasonló versenyeket szervezni a vármegye Honvéd Kadét Program partneriskoláinak bevonásával.

A MATASZ Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezete, a Honvédsuli Egyesület, és a Nyíregyházi Vay Ádám HTBK támogatásának köszönhetően valamennyi kadét emléklappal és értékes könyvcsomaggal térhetett haza.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már 13 középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. A hazafias és honvédelmi nevelést nyújtó képzés az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon keresztül mutatja be a katonák életét, a katonaélet kihívásait. A program során megvalósított rendezvények, versenyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fiatalok élményszerűen ismerkedhessenek meg olyan fogalmakkal, mint bajtársiasság, közösséghez tartozás és csapatszellem.