Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafi menesztette kémfőnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 2. 7:04

Moammer Kadhafi líbiai vezető menesztette a hírszerzés főnökét, aki kulcsszerepet játszott a rendszerellenes tüntetések elfojtásában – közölte a Kurina című líbiai lap. Az ellenzéki városban, Bengáziban kiadott újság internetes kiadásában azt írta hétfőn, hogy Kadhafi menesztette Abdullah al-Szanuszit, és egyik testőrét, Manszúr al-Kahsit jelölte a kémszervezet élére. Hivatalos forrásból nem erősítették meg ezt a hírt.

Az újság szerint Szanuszi a líbiai vezető féltestvére. A kémfőnök Kadhafi „jobb kezének" számított, és kulcsszerepet játszott az ellenzéki tüntetések elfojtásában. A lap szerint ő felelős az 1996-os tripoli börtönlázadás leveréséért, amelyben több mint ezer fegyenc vesztette életét.
Az újság szerint Abdullah al-Szanuszit távollétében súlyos börtönbüntetésre ítélték Franciaországban az UTA légitársaság egyik gépe elleni támadásban játszott szerepéért. Az eset 1989-ben történt Niger légterében. Szanuszi emiatt nemzetközi körözés alatt áll.

Chávez közvetíteni akar

Nemzetközi közvetítést javasol a líbiai válság békés rendezése érdekében Hugo Chávez venezuelai államfő.

Chávez közölte helyi idő szerint hétfőn elhangzott tévébeszédében, hogy közvetítési javaslatáról már tárgyalt a baloldali latin-amerikai államokat tömörítő ALBA-csoport országaival, illetve más dél-amerikai államokkal és egyes európai országokkal is.
„Remélem, hogy meg tudunk alakítani egy bizottságot, amely Líbiába megy, hogy tárgyaljon a kormánnyal és az ellenzéki vezetőkkel" – mondta Chávez, s megjegyezte, hogy jobb politikai megoldást találni a válságra, mint hadihajókat küldeni az észak-afrikai ország partjaihoz.

A venezuelai elnök megjegyezte, hogy képmutatás lenne részéről, ha csatlakozna a Moammer Kadhafi líbiai elnököt elítélők kórusához. „Ha ma mindenki azt szajkózza, hogy Kadhafi gyilkos, akkor Cháveznek is ezt kell mondania? Nem vagyok meggyőződve róla" – mondta a venezuelai elnök, s emlékeztetett arra, hogy régóta baráti viszonyt ápol a líbiai vezetővel.

Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.