Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokat vittek a rendőrségre

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 2. 6:01

A nyolcadik héten, azaz február 21–27. között huszonegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 144 bejelentést kaptak.

Február 21-én a Pest megyei Szigetszentmiklósról érkezett a telefonhívás a tűzszerészekhez, hogy Dunaharaszti úton, közterületen, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 88 milliméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő a földből, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Február 23-án a Pest megyei Tápiószecsőről kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, amely szerint a Dózsa György úton, közterületen, földmunkák közben egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Mányon is akadt dolguk a tűzszerészeknek, mivel a Szent István úton, egy kertben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítettek meg.

Február 26-án a Vas megyei Répcelak rendőrség értesítette a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy egy állampolgár két darab, 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot vitt be a kapitányságra. A veszélyes, világháborús szerkezeteket a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr szállította el a rendőrség épületéből, majd a kijelölt helyen felrobbantotta azokat.

Február 27-én a Veszprém megyei Zánkáról érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy a Fő úton, az egyik családi ház kertjében világháborús lőszereket találták. A 8 milliméteres 31 mintájú gyalogsági lőszereket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.