Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadhafihoz hű erők állásait bombázta a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 12. 9:48

A NATO harci gépei a Moammer el-Kadhafihoz, a szökésben lévő volt líbiai vezetőhöz hű erők állásait bombázták a hétvégén. Az észak-atlanti szövetség szeptember 11-ei jelentése szerint a gépek eltaláltak egy harckocsit, két páncélozott szállító harcjárművet és egy rakétaindító állást Bani-Valíd közelében. Légicsapásokat mértek Szirtnek – Kadhafi szülővárosának – a környékére, valamint a déli Vaddánra és Szabhára is.

Az ezredes mögé felsorakozó erők azonban továbbra is makacs ellenállást tanúsítnak. Bani-Valídnál feltartóztatták a felkelők rohamát, a támadók a rájuk zúduló heves tüzérségi tűz miatt visszavonulni kényszerültek. Ellemzők szerint ez is azt mutatja, hogy messze van még a harcok vége.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erőinek egyik térségbeli parancsnoka, Abdel-Razak Nazuri viszont azt állította, hogy támadók már Bani-Valíd területére léptek, de a NATO kérésére visszakoztak, hogy a harci gépek csapásokat mérhessenek a térségre.

Rivális lázadók csaptak össze

Tizenketten meghaltak és 16-an megsebesültek egymással szemben álló Kadhafi-ellenes lázadók szombati összecsapásaiban Líbia délnyugati részén – közölték helyi vezetők vasárnap.

Az összetűzések hatterében hagyományos viszályok is meghúzódnak egyfelől Garján és Kikla települések harcosai, másfelől al-Aszabaa város harcosai között – mondta az AFP hírügynökségnek a garjáni helyi tanács elnöke és al-Aszabaa katonai tanácsának vezetője.

A garjáni vezető, Vahíd Barsán elmondása szerint az al-aszabaaiak kezdtek lőni Garján és Kikla egy oda érkező dandárjára. Ezt az al-aszabaai katonai vezető, Szaad as-Sartaa is megerősítette.

Barsán szerint “a garjáni és kiklai forradalmárok csapdába estek al-Aszabaában, miután azt kérték a város harcosaitól, hogy szolgáltassák be nehézfegyvereiket, és jöttek begyűjteni azokat".

Al-Aszabaa hagyományosan a bukott líbiai vezető, Moammer el-Kadhafi támogatói közé tartozott, s a Garjánból és Kiklából érkezők vasárnap foglyul ejtették húsz harcosát.

A garjáni vezető szerint akciójuk célja “al-Aszabaa teljes megtisztítása volt a régi rezsim híveitől", de “lehetőleg vérontás nélkül". Sarta – megjegyezve, hogy voltak kapcsolatfelvételek, és az Átmeneti Nemzeti Tanács is közbelépett a helyzet rendezésére – azt hangoztatta, hogy al-Aszabaa múltjából fakadt e fegyveres incidens, az első ilyen a régi rendszerrel szemben állók között.