Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kairó: ezrek az elnöki palotánál, tízezrek a Tahrír téren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 11. 12:41

Ezrek gyűltek össze pénteken Kairóban az elnöki palotánál, ahol a pénteki imát követően nagygyűlést tartanak, hogy követeljék Hoszni Mubarak államfő távozását. A központi Tahrír téren tízezrek gyülekeznek. Egyes értesülések szerint radikális beállítottságú fiatalok az elnöki palota ostromát tervezik. A tiltakozók azt skandálják, hogy „Le Mubarakkal”.

Az egyik ifjúsági mozgalom tagja azt mondta, hogy a pénteki imát követően a tömeg elfoglalja az épületet. „A hadsereg eddig semleges volt, nem bántott bennünket" – tette hozzá.
Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi hat páncélozott járművel, köztük három harckocsival. Azt nem tudni, hogy Mubarak elnök a palotában tartózkodik-e, a katonák mindenesetre arról győzködik a tömeget, hogy nem.
Ezzel egy időben mintegy tízezer ember gyülekezett az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél. Hasonlóképpen az eddigi tömeges megmozdulások helyszínén, a Tahrír téren is tízezrek gyűltek össze. A tiltakozókhoz 15 katonatiszt is csatlakozott, századositól alezredesi rangig – közölte Ahmed Ali Sumán őrnagy.

Kairóban és Alexandriában óráról órára növekszik a tiltakozók száma. Egyes értesülések szerint a megmozdulásokon a déli imát követően több mint tízmillió ember fog részt venni. A tiltakozások a „Mubarak, távozz ma" jelszó alatt zajlanak.
A MENA hírügynökség arról számolt be, hogy a hadsereg legfelső vezetése pénteken fontos ülést tartott, amelyen Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter elnökölt, és az országban kialakult helyzetről volt szó.

Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter pénteken a BBC világrádiónak kijelentette, hogy egy katonai államcsíny „rossz lenne mindenkinek". Hozzátette, hogy a katonai fordulat borzalma lenne a legrosszabb megoldás mindenki számára, mind a fiataloknak, mind a gazdaságnak, s ezt a forgatókönyvet jó lenne elkerülni. Úgy vélekedett, hogy „a hadsereg megőrzi a fegyelem magas fokát, és nem lőnek majd a fiatalokra. Ez a patthelyzet nem tarthat örökké."

A hadsereg szavatolja a békés átmenetet

Szavatolja a hatalom békés átmenetét az országban az egyiptomi hadsereg – derült ki pénteken kiadott közleményéből.

A legfelső hadvezetés kettes számú közleményében a kormányellenes tüntetőknek azt ígérte, hogy az országban felfüggesztik a (30 éve érvényben lévő) rendkívüli állapot hatályát, amint megszűnnek a mostani körülmények. Egyben jelezte, azt akarja, hogy a tiltakozók vonuljanak vissza az utcákról, hogy az élet visszatérjen normális medrébe.

Ígérte továbbá, hogy szabad és tisztességes elnökválasztást tartanak az országban, és ehhez módosítják az alkotmányt.

A katonai közleményt azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Hoszni Mubarak elnök csütörtök este beszédet mondott. Az államfő ebben azonban nem azonnali lemondását jelentette be, mint azt széles körben várták, hanem azt közölte, hogy az „alkotmány rendelkezéseinek megfelelően" átruházza hatalmi jogköreit alelnökére, Omar Szuleimánra.

A beszéd csak tovább dühítette a Mubarak azonnali távozását és reformokat követelő tüntetőket.

A hadsereg, amelynek szerepe rendkívül fontos lehet a tömegek megbékítésében az elkövetkező napokban, szükségesnek nevezte, hogy az emberek felvegyék a munkát a kormányzati intézményekben, őrizzék meg a lakosság értékeit és vagyonát.

A dokumentumban végezetül megerősítették, hogy Mubarak átruházta a hatalmat Szuleimánra. Kiemelték, a hadsereg nyíltan kiáll az elnök csütörtök esti beszéde mellett, egyben hangoztatták, hogy megőrzik az ország stabilitását és biztonságát.

Címkékharckocsijog