Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mubarak és családja állítólag elhagyta Kairót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 11. 14:24

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból „ismeretlen helyre” távozott – jelentette pénteken az al-Arabíja egyiptomi hírtévé. A televízió percekkel korábbi jelentése még úgy szólt, hogy a Mubarak-család elhagyta Egyiptomot. A BBC-nek egy magas rangú nyugati diplomata is megerősítette az értesüléseket.

Lemondásra szólította fel Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt pénteken Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök. „Mubarak történelem, Mubaraknak le kell mondania" fogalmazott Rasmussen, aki szerint az egyiptomi elnök „nagy baklövést követett el csütörtökön", amikor nagy érdeklődéssel várt beszédében nem jelentette be a lemondását, csupán a hatalom egy részének átruházását Omar Szuleiman alelnökre.

A dán kormányfő az első az EU-tagállamok vezetői közül, aki nyíltan lemondásra szólította fel Mubarakot. Egyelőre nem tudni, hogy megnyilatkozása az Unió magatartásának változását jelenti-e. Az EU az elmúlt két hétben alapvető reformok bevezetésére, az ellene tüntetők követeléseinek teljesítésére szólította fel Hoszni Mubarakot anélkül, hogy lemondását szóba hozta volna.

Mubarak beszéde nem elégséges a német kormányszóvivő szerint

Az egyiptomi elnök által csütörtök este bejelentett intézkedések nem kielégítőek, és a német kormányt továbbra is aggasztja az, hogy erőszakcselekmények lobbanthatják lángra az országot – fejtette ki véleményét pénteken Steffen Seibert német kormányszóvivő. Sajtóértekezletén leszögezte, hogy érthető a tüntetők csalódása, miután Hoszni Mubarak televíziós beszédében közölte, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, de nem távozik az országból.
Amit bejelentett, nem elég – hangoztatta Seibert, aki úgy vélte: az egyiptomi kormány élén állók közül senki sem képzelheti azt, hogy egyszerűen nem vesz tudomást a tüntetésekről. A legfontosabb most az, hogy ne folyamodjanak erőszakos eszközökhöz – mondta a szóvivő.

A ZDF televíziónak nyilatkozva Seibert reményét fejezte ki, hogy a katonák továbbra is semlegesek maradnak. Eközben a hadsereg egységei felsorakoztak Kairóban, ahol pénteken az emberek ismét hatalmas számban gyűlnek, hogy kinyilvánítsák felháborodásukat amiatt, hogy Mubarak a végsőkig ragaszkodik hatalmához.