Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új tervek kovácsa

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. február 11. 15:26

Egy budapesti haditechnikai park létrehozása, a nemzetközi kapcsolatok helyes mederbe terelése, s mindenekelőtt egy hatékonyabban, ésszerűbben, gazdaságosabban működő intézmény kialakítása. Néhány terv abból a temérdekből, amelyek megvalósítását célul tűzte maga elé a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megbízott főigazgatója, dr. Kovács Vilmos ezredes.

1595913964
A Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumra (HM HIM) alapvetően kettős feladat hárul: egyrészt meg kell felelnie a fenntartó által elvárt igényeknek, másrészt ki kell szolgálnia a civil szférát, mivel tudományos, kutatási, közgyűjteményi és közművelődési feladatokat ellátó, országos szakhatósági jogkörrel működő intézmény.

– A Hadtörténeti Intézet és Múzeumot még nyitottabbá kell tennünk, ezért párbeszédet folytatunk (illetve kezdünk a közeljövőben) különböző szervezetekkel (például a Magyar Tudományos Akadémiával, a Történelemtanárok Egyesületével, az 1956-os Intézettel, partnermúzeumokkal), továbbá oktatási intézmények vezetőivel, hogy megtudjuk: mivel tudnánk az eddigieknél hatékonyabban segíteni a munkájukat. Ugyanezen célból egyébként a honvédség alakulatainak parancsnokaival is találkozom februárban: meghallgatom az igényeiket, egyúttal ők is megismerhetik a mi lehetőségeinket. Mielőtt belevágnánk az átalakításokba, fontos tisztáznunk, hogy mit vár el a fenntartó, illetve a társadalomnak az a része, amelyet szeretnénk megcélozni – osztotta meg elképzeléseit lapunkkal Kovács Vilmos.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nemzetközi kapcsolatait az elmúlt években egyfajta súlyponteltolódás jellemezte, hiszen külföldi megjelenéseit a hadisír-gondozással, illetve a katonai emlékhelyek ápolásával kapcsolatos események uralták. 2010 őszén azonban ezek a feladatok átkerültek a minisztérium keretein belül működő Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalhoz.

A teljes cikket a Magyar Honvéd magazin február 11-én megjelenő számában olvashatják el!