Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezések a Budai Várban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. február 11. 15:31

Az 1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok emlékére állított emléktáblánál koszorúztak február 11-én délelőtt a Budai Várban, a Mária Magdolna torony falánál. Ezt követően a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán a Magyar Királyi I-II. Egyetemi Rohamzászlóalj hősi halottaira emlékeztek.

1595913965
Dr. Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselő, I. kerületi polgármester mondott beszédet a hagyományőrzők, veteránok, társadalmi szervezetek tagjai és számos helybeli polgár előtt a Kapisztrán téren. A szónok utalt a már hagyománnyá vált közös emlékezésre, s kijelentette, hogy ezzel „egyben kegyelettel hajtunk fejet valamennyi hősi halott előtt." Beszédében hosszan idézett Hamvas Bélától, a frontot is megjárt nagy gondolkodótól. „Csak akkor kezdődik az élet, ha az ember nem tudja, hogy mi lesz" – utalva ezzel is arra, hogy a háború élménye a realitás élménye. Kijelenttette: a gyakran második Sztálingrádként emlegetett budapesti ostrom áldozataira emlékeznünk kötelesség. S ma már senki nem veheti el tőlünk hősi halottaink emlékének ápolását, akikért hosszú ideig nem ejthettünk könnyeket sem – fejezte be beszédét a polgármester.

Beszéde után elhelyezte koszorúját a Budavári Önkormányzat nevében a fekete márványtáblánál. A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nevében dr. Kovács Vilmos ezredes, főigazgató-helyettes, majd a Magyar Királyi I-II. Egyetemi Rohamzászlóalj Baráti Körének elnöke, Lányi Zsolt és Sasvári Endre, a baráti kör tagja koszorúzott. Ezt követően helyezték el a megemlékezés virágait a Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviseletében Buttka Gusztáv nyugállományú ezredes, elnök, a Vannay Riadózászlóalj veteránjai nevében vitéz dr. Galántay Ervin veterán, a Budavári Német Önkormányzat képviselője, valamint az áldozatok hozzátartozói, tisztelői.

A Kapisztrán téri esemény a Szózat és Magyar takarodó hangjaival ért véget.

A rendezvény a Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán, a Magyar Királyi I-II. Egyetemi Rohamzászlóalj emléktáblájánál folytatódott. Itt Lányi Zsolt, a rohamzászlóalj baráti körének elnöke emlékeztetett a magyar katonák bátorságára, helytállásra az ostrom legnehezebb napjaiban tanúsított hősies önfeláldozására. Ezt követően itt is koszorúzásra került sor.

1595913965
1595913965
 

 
1595913965
 
1595913965

 Fotó: Tóth László