Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kanada két éven belül kivonja katonáit Afganisztánból

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 9. 8:15

A kanadai kormány szándékai szerint 2011 végéig kivonják az észak-amerikai ország csapatait Afganisztánból – közölte kedden egy magas rangú kanadai katonai vezető. Walt Natynczyk tábornok beszámolója szerint az ottawai kormány ezzel egy parlamenti beadványnak tesz eleget.

A 2800 fős kanadai kontingens a déli Kandahar tartományban állomásozik, ahol heves harcok folynak a tálib felkelők ellen. Natynczyk tábornok szerint a kanadai csapatok hivatalosan már 2011 júniusában befejezik harci tevékenységüket, majd kivonásukra ugyanannak az évnek a végén kerül sor.

Egyes elemzők szerint a kivonást sürgető parlamenti beadvány megszövegezése azonban lehetőséget ad arra is, hogy a kanadai csapatokat Kanadaharból kivonva az ázsiai ország más területeire irányítsák át, hogy védelmezzék a fejlesztési projekteket, és segédkezzenek az afgán fegyveres erők kiképzésében. A tábornok azonban az alsóház afganisztáni ügyekben illetékes különbizottsága előtt kifejtette: a beadvány világosan fogalmaz, hogy az összes kanadai katona befejezi kandahari misszióját, majd a véget ér afganisztáni küldetésük is.

Washington korábban kérte Ottawát, hogy 2011 után is maradjanak még kanadai katonák Afganisztánban.

A kanadai katonák afganisztáni állomásoztatása egyre népszerűtlenebb az észak-amerikai ország közvéleményének a szemében. Afganisztánban 133 kanadai katona vesztette életét.