Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karakas Hedvig őrmester aranyérmes a cselgáncs Európa-bajnokságon

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív |  2020. november 19. 19:27

Karakas Hedvig őrmester, a Magyar Honvédség Sportszázadának tagja aranyérmet nyert a cselgáncsozók prágai Európa-bajnokságának nyitó napján: a döntőben intésekkel legyőzte a portugál Telma Monteirót.

Karakas

A világbajnoki és kétszeres Európa-bajnok bronzérmes, ifjúsági és junior világ és Európa-bajnok 2017 óta szerződéses őrmesteri rendfokozatban szolgál a Magyar Honvédség Sportszázadában.

A Budapesti Honvéd sportolójára a döntőben a portugál Telma Monteiro várt, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 éves rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött. Karakas a második Európa-bajnoki fináléjára készülhetett – az elsőn, még 2015-ben éppen Monteirótól kapott ki.

Az összecsapást a portugál kezdte aktívabban, majd Karakas is egyre jobban belelendült. Az első két perc intés nélkül telt el, egy perccel a vége előtt azonban megintették a magyar dzsúdóst. Pontot érő akciót egyikük sem tudott végigvinni, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás.

Karakas 45 másodperc után újabb intést kapott, egy percre rá pedig ellenfelét is megintették. Az egyre jobban fáradó Monteirót a 8. perc elején másodszor is figyelmeztették, majd egy perccel később harmadszor is megintették, így Karakas Hedvig nyerte a döntőt, megszerezve ezzel saját maga első, a magyar dzsúdósport 18. Európa-bajnoki aranyérmét.

Címkéksport