Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kasszasiker előtt a Super Tucano?

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2012. április 3. 10:20

Az EMBRAER március 29-én, csütörtökön a Chilében megrendezett FIDAE 2012 repülőipari és biztonságtechnikai kiállításon jelentette be, hogy három afrikai ország is vásárolt a könnyű csapásmérőként is alkalmazható turbópropelleres kiképzőgépből.

Az EMB–314 (A–29) Super Tucano újabb példányai találtak gazdára, miután Angola, Burkina Faso és Mauritánia döntött a típus alkalmazása mellett. A gépeket főként járőrfeladatra és csapásmérő feladatkörben kívánják alkalmazni és nem kiképzőgépként. A gyártó tájékoztatása szerint az üzlet összértéke több mint 180 millió dollár, azonban a darabszámról nem kívántak nyilatkozni. Tudva azt, hogy a szerződés tartalmazza a logisztikai támogatást, az alkatrész-ellátást és a kiképzés költségeit is, nem egy nagy mennyiségről lehet szó, hisz a gép „száraz" darabára 10 millió dollár körül mozog. Ez a mennyiség némileg pótolja azt a 20 gépes kiesést, ami az amerikai LAS tender eredményének törlése okozott.

Az A–29-es amúgy nem ismeretlen a három vevő számára, hisz Angola és Mauritánia üzemelteti az EMB–314-es alapjául szolgáló EMB–312 Tucano típust, előbbinél 5, utóbbinál 3 darab áll hadrendben (a negyedik tavaly lezuhant).

A Super Tucano is üzemel az afrikai megrendelőknél, Burkina Faso légiereje 3 példányt birtokol, míg Angolának 6 példány leszállítására van szerződése, ebből hármat idén leszállít a brazil fél.

1595933727