Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

(Katona)zene nélkül mit érek én?

2024. szeptember 1. 6:30

„Öröm látni, hogy ennyien érdeklődnek a katonazenészek szolgálata iránt. Ők mind Zeneakadémiát végzett, nagyon magasan képzett zenészek, akik rendkívül komoly munkát fektetnek abba, hogy szórakoztassák önöket” – fogalmazott a közönséghez szólva dr. Bali Tamás dandártábornok, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok Napja programsorozat részeként megrendezett XXVII. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztiválon, augusztus 30-án, pénteken.

Dr. Bali Tamás dandártábornok elmondta: a helikopterbázis parancsnokaként nem szokott beleszólni az MH Szolnok Légierőzenekar műsorpolitikájába, de mivel az előző héten találkozott egy hangszerkészítő mesteremberrel, aki a világ legjobb tárogatóit készíti, most arra kérte a zenészeket, hogy adják elő Hidas Frigyes zeneszerző egyik művét, amely a nádnyelves fúvós hangszerrel előadandó szólamokat is tartalmaz. „Nekünk, magyaroknak van egy olyan hangszerünk, ami a szívünkből szól: a tárogató a magyar zene szerves része, valódi hungarikum” – emlékeztetett.

„A katonák már az ókorban rájöttek, hogy a zene milyen hasznos tud lenni számukra, erőteljes ritmussal már akkor is tudtak komoly támogató tevékenységet vinni a feladataikba” – mondta Fejér Andor, Szolnok megyei jogú város alpolgármestere, köszönetet mondva a fennállása ötvenötödik évfordulóját idén ünneplő MH Szolnok Légierőzenekarnak, amiért évek óta részt vesznek a városi rendezvényeken.

A közönség az MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, az MH Tata Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazdaként szereplő MH Szolnok Légierőzenekar önálló produkciói mellett nagyszabású összevont műsorszámokat is élvezhetett a Tisza partján. Klasszikus katonazenekari alkotáson kívül, operettrészletek és rock szerzemények mellett – többek között – Paul Anka My Way című, Frank Sinatra által ismertté tett tradicionális popdala, John Denver Take Me Home, Country Roads elnevezésű countryhimnusza és Máté Péter Zene nélkül mit érek én? című slágere is felcsendült.