Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaélet – fiatalok ismerkedtek a honvédelemmel

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: HOSKF |  2024. július 13. 7:03

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnöksége június hónapban is számos helyszínen szervezett programokat, a honvédelem és a hazaszeretet népszerűsítésének jegyében.

20240712_toborzás_előadások_HOSKF (2)

„Borsodi katona” címmel Gulyás László alezredes, a 10. Területvédelmi Zászlóalj parancsoka tartott előadást a Szerencsi Művelődési Központban. A felső tagozatos diákoknak saját életútján keresztül mutatta be a hazaszeretet fontosságát és a honvédség kínálta lehetőségeket. A tanulóknak beszélt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei zászlóalj feladatairól és a tartalékos katonák szerepéről is.

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat Hadak útján című előadásában Kövér Szilárd százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei 5. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke pályaválasztás előtt álló diákoknak mutatta be a 2. Területvédelmi Ezredet és a katonai pálya előnyeit. Az előadás második felében interaktív beszélgetés keretében a fiatalok a katonai kiképzésről, a honvédelmi táborokról és a kadétképzésről tájékozódtak.

20240712_toborzás_előadások_HOSKF (3)

Bujon, Fényeslitkén, Gulácson és Tiszatelken az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonáinak előadásából ismerhették meg a fiatalok a katonák mindennapjait. Megtudták mi a különbség az egyes szolgálati formák között és milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki katona szeretne lenni. Bemutatták a Magyar Honvédség rendeltetését, felépítését és kiképzési rendszerét és azt is, hogyan zajlik a bevonult honvédek felkészítése. Szó esett a katonák külföldi missziós szerepvállalásáról és a Honvéd Kadét Program lehetőségeiről is.

„Nőként a seregben” címmel Miron Jánosné főtörzsőrmester és Orgován Zoltánné közkatona osztotta meg tapasztalatait a nyírmadai Városi Művelődési Házban a helyi általános iskolásokkal. Előadásukban elmondták milyen nőként és anyaként a Magyar Honvédség kötelekében szolgálni. Szintén Nyírmadán Szentesi Csaba alezredes, görögkatolikus tábori lelkész „A hit ereje” című előadásában bemutatta az egyház képviselőinek feladatait és szerepét a seregben.

20240712_toborzás_előadások_HOSKF (4)

Ramocsaházán és Kemecsén a diákoknak Leskovics András zászlós korhű öltözetben, érdekes történetekkel mutatta be a lovagkort. Nagy sikert aratott a fiatalok körében, hogy fel is próbálhatták a középkori lovagkori ruhákat és kézbe foghatták a fegyvereket. Az előadó eredeti fizetőeszközöket és drágaköveket is mutatott a hallgatóságnak. A beöltözött „lovaggal” Rakamazon és Záhonyban is találkozhattak a fiatalok.

Július 1-től „Nyitott út a sereghez” címmel kistérségi honvédelmi tájékoztatóprogramot indított el a Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség, amelynek első két helyszíne Tarpa és Beregsurány volt. A települések polgármesterei lehetőséget biztosítottak arra, hogy a honvédség ügye iránt érdeklődő civil lakosságnak rövid, szakmai honvédelmi tájékoztatót tartsanak. A sikeres előadás hatására 18 fő döntött úgy, hogy tartalékosként szolgál a jövőben. Elgondolásaikat tettek is követték, és még a helyszínen regisztráltak az iranyasereg.hu weboldalon.

20240712_toborzás_előadások_HOSKF (1)

Az előadások mellett a vármegye több településén is játékos honvédelmi sportfoglalkozások formájában mozgatták meg a diákokat. Apagyon, Nyíregyházán és Nyírtéten a tanulók különböző sorversenyeken tették próbára ügyességüket. A játékos feladatok között volt célbadobás, lézerfegyveres lövészet, katonai puzzle valamint ügyességi labdajátékok, ahol a gyerekek fejleszthették célzótudásukat, gyorsaságukat és precíziós képességüket.

Pályaorientációs laktanyalátogatás keretében a nyíregyházi kadétok testközelből is találkozhattak a katonákkal. Meglátogatták a Damjanich laktanyát, ahol egy lőelőkészítő foglalkozást kísérhettek végig. Ezt követően tájékoztatást kaptak a tartalékos szolgálat lehetőségeiről és a laktanyában szolgáló honvédek mindennapjairól is.

A Honvédelmi Oktatási, Sport és Kulturális Főnökség programjainak köszönhetően egyre több helyszínen, egyre több érdeklődő civil ismerkedhet meg közelebbről a Magyar Honvédséggel, a tartalékos rendszerrel, valamint a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjaival is.