Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mutassuk meg mi a magyar virtus!

Szöveg: honvedelem.hu/MTI | Fotó: MTI / Vajda János |  2024. július 13. 9:00

Hajrá egyetemi sport, hajrá egyetemisták, mutassuk meg mi a magyar virtus! – hangoztatta Hankó Balázs, kulturális és innovációs miniszter Miskolcon, a VI. Európai Egyetemi Játékok július 12-ei megnyitóján.

2024.07.13_Miskolc_Europai_Egyetemi_jatekok_MTI_Vajda Janos_03

Hankó Balázs a megnyitóünnepséget követően újságíróknak nyilatkozva elmondta, az Európai Egyetemi Játékok az elmúlt évtizedek legnagyobb sporteseménye Magyarországon. Közölte: mindaz, amit az egyetemek nemzetközi együttműködéseiről gondolunk, az a sporton keresztül itt megvalósul.

A miniszter hangsúlyozta, ahhoz hogy Európa versenyképességét helyreállítsuk, két lényeges elemre van szükség: sikeres fiatalokra a kiváló egyetemeken és kitartásra, amit a sport adhat. Mint mondta, mindezt kombinálja az Európai Egyetemi Játékok.

Hankó Balázs elmondta, hogy egymillió lakosra számolva a magyarok a világon a tizenharmadikok az olimpiai érmek számában, és tizenegyedikek a Nobel-díjasok tekintetében.

2024.07.13_Miskolc_Europai_Egyetemi_jatekok_MTI_Vajda Janos_02

Hozzátette, a megújult felsőoktatás eredményeképpen a világranglistán egyre előrébb lépnek a hazai egyetemek, ahol a sport kiemelt aktivitásnak számít.

Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke köszöntőjében méltatta a szervezők professzionális munkáját és kiemelte a helyszínek magas minőségét. Úgy fogalmazott, mindannyiuk álma volt, hogy a játékokat Magyarországra hozzák. Azt mondta, céljuk, hogy a játékok a lezárásuk után is hosszú örökséget hagyjanak. Beszédében kifejezte az ukrán résztvevők iránti szolidaritását.

Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke a megnyitón azt mondta, mint minden multisport esemény, úgy ez is a közösségépítésről szól. Szerinte a hallgatók számára legalább annyira fontos a közösség és az együvé tartozás érzése, mint a teljesítmény és versenyzés.

2024.07.13_Miskolc_Europai_Egyetemi_jatekok_MTI_Vajda Janos_01

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt közölte, az egyetemi játékok lehetőséget teremtenek arra, hogy Miskolc és Debrecen megmutassa értékeit. Hozzátette, a fair play minden sportág sarokköve, mert megtestesíti a versenytársak iránti tiszteletet.

Az Európai Egyetemi Játékokat július 12. és 24. között rendezik meg Miskolcon és Debrecenben. Az idei EUG Magyarország legnagyobb létszámú sporteseménye az 1965-ös nyári Universiade óta. A mintegy két hét alatt tizenhét versenyszámban méri össze tudását negyven ország négyszáz egyetemének sportolója. Az eseményen Magyarország huszonkét felsőoktatási intézménye képviselteti magát mintegy ötszázötven sportolóval. Ezzel hazánk adja a játékok legnagyobb delegációját.