Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dobogón a levegő bajnokai

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. július 13. 11:00

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én. Több mint 30 ország – összetett eredményekben legjobban teljesítő – válogatott sportolói sorakoztak fel, hogy dobogóra állhassanak és méltó módon elköszönhessenek az élményekben és sikerekben gazdag, hazánkban töltött tíz naptól.

„A sport megtanít a fegyelemre, a kitartásra és az együttműködésre, amelyek egy jó katona ismérvei is. A katonai ejtőernyőzés a bátorság és precizitás ötvözete, emellett a levegőben, magasban töltött pillanatok során az ember megtanul bízni önmagában és társaiban – mondta Kajári Ferenc altábornagy, hozzátéve: Magyarország második alkalommal volt házigazdája a nemes versengésnek. Ez elismeri a sportért való elkötelezettségünket, és a magyar válogatott felkészültségét, nemzetközi sikereit.

A dobogóra az utolsó napon az összetett eredményekben helyezést elérő csapatok és egyéni versenyzők állhattak fel, férfi, női és ifjúsági férfi, női kategóriákban. A győztesek köszöntésére felcsendült a kínai, a francia, a német, az osztrák és a cseh himnusz.

A CISM vezetői is elbúcsúztak, a magyar szervezők munkáját kitüntetésekkel, CISM lovagkereszttel és lovagi címek adományozásával ismerték el. Elismerésben részesült Réz Levente ezredes, az ejtőernyős világbajnokság versenyigazgatója, Harencsár Máté őrnagy, a verseny logisztikai felelőse, valamint Zölei Anita százados, a világbajnokság protokoll és kommunikációs tisztje.

20240712_Szolnok_EJE_VB_zaroesemeny_SG_033

Megható pillanat volt Gernot Rittenschober, a CISM ejtőernyős szakosztály elnökének leköszönése, akinek pozícióját Bánszki Tamás százados, a magyar válogatott csapatkapitánya vette át. Ez az egyik legrangosabb elismerés a katonai ejtőernyősök világában! Bánszki százados így nyilatkozott: „átveszem a szerepet, mert nekem most már így kell segítenem ezt a nagy családot. Én ebbe az irányba lépek. Mi, a válogatott tagjai abba a korba léptünk, hogy meg kell találnunk a következő nemzedéket, a következő generációt, akinek át tudjuk adni a tudásunkat.”

Az ünnepség a szolnoki Tisza Táncegyüttes vidám néptánc műsorával zárult, amely mindenki arcára mosolyt fakasztott.