Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzbe mentek

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 13. 14:00

Az egységes alapkiképzés részeként az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred és az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred mintegy kilencven újonca az ócsai kiképzőbázison tartott foglalkozás során egyebek mellett a tűzakadálypályán, illetve a gázsátorban is megmérette magát.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

Az alapkiképzés próbatételei közül eleve a tűzakadálypálya az egyik legnehezebb és legveszélyesebb kihívás a közkatonák számára. Az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred kiképzői pedig mindent megtettek azért, hogy az újoncok még a szimulált helyzetekben is a valóságot leginkább megközelítő körülmények között vegyék fel a küzdelmet a lángokkal. A feladatok fizikailag és mentálisan egyaránt megterhelőnek bizonyultak. A harcjárműoltás begyakorlása során például a katonáknak előbb be kellett szállniuk az éppen lángra kapó csapatszállítóba, hogy a tűz szétterjedését követően a korábban már elsajátított módon elhagyják a járművet – s a tűzoltó munka csak e korántsem veszélytelen procedúra után vehette kezdetét. A kigyulladt harcárok oltása közben ugyancsak akadt néhány nehezítő tényező, hiszen a felkészítés forgatókönyvének megfelelően az „ellenség” folyamatosan lőtte a lángokkal küzdő tartalékosokat.

A személyoltásnál a kiképzők szintúgy gondoskodtak róla, hogy a végrehajtó állomány számára valós helyzetet generáljanak, az újoncok azonban ezt a szituációt is megfelelően kezelték, jól éreztek rá a lényeges teendőkre és az összetartó erő fontosságára. Az ilyen vészhelyzetekben ugyanis a jó csapatszellemre mindennél nagyobb szükség lehet, az igazán kritikus pillanatokban egymás ismerete is segíti a sikeres végrehajtást.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelent számában!