Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem adták könnyen az őrmesteri csillagot

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Pintér Ákos |  2024. július 13. 17:40

„Az országunk közvetlen szomszédságában dúló véres háború rávilágít arra, hogy soha többet nem engedhetjük meg azt, hogy felkészületlenül álljunk a kihívások előtt” – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a Magyar Honvédség Alap Altiszti Tanfolyamon végzettek altisztavatásán a budapesti Hősök terén, július 13-án, szombaton. Idén háromszázötvenöt altisztjelölt tett ünnepélyes esküt a haza fegyveres védelmére.

A parlamenti államtitkár a katonai pompával megrendezett ünnepségen hangsúlyozta: Magyarország történelme bizonyítja, hogy a békét, a biztonságot és a szabadságot sosem magától értetődően kaptuk, hanem hőseink vívták ki az utókor számára. „Példájuk emlékeztet bennünket arra, hogy a jelenkorban is van mit veszítenünk, és ezért van is mit megvédenünk. Hősökre ma is szükségünk van!” – tette hozzá, kiemelve: Magyarország kormánya egy olyan modern, ütőképes, high-tech képességekkel felvértezett haderőt épít, amely elrettentő erővel bírhat.

„Szükségünk van egy olyan erős honvédségre, amellyel senki nem akarja a harctéren összemérni az erejét. Ha erős a honvédségünk, nem lesz senki, aki erőszakkal próbálna meg érvényt szerezni az akaratának Magyarországgal szemben, így meg tudjuk őrizni hazánk békéjét és biztonságát” – emlékeztette a háromszázötvenöt honvédet arra, hogy a „békéhez erő kell”. Mint elmondta, a fiatal altisztjelöltek tisztában vannak a fegyelem, a szakmaiság, a lojalitás, a tisztelet, a bátorság, az elkötelezettség és a hazaszeretet fontosságával, így méltó utódai lehetnek azoknak, akik a száz évvel ezelőtt, 1924 őszén indult, majd 1944 decemberében tevékenységét felfüggesztő Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet növendékeiként lettek honvéd altisztek.

2024.07.13_budapest_altisztavatas_SZL_26

„Virtus a vitézség, virtus az állhatatosság, virtus az okosság, egy szóval minden jót teszen a virtus” – idézte gróf Zrínyi Miklós költő, hadvezér és hadtudós Vitéz Hadnagy című munkájában megfogalmazottakat a politikus, aki azt kérte a frissen avatott honvéd altisztektől, hogy szolgálatukkal és katonai hivatásukkal mutassák meg, hogy milyen a magyar virtus.

„Hazánknak erős, a kor kihívásainak megfelelő hadseregre van szüksége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása érdekében. A katonák Magyarország alaptörvényének megfelelően a demokratikus alapértékeknek és a békének védőfalai, hűséges és erős védelmezői” – ezt már Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese mondta az ünnepségen, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg „nemzetek feszülnek egymásnak, és csupán egy hajszál választ el minket egy olyan időszaktól, amelyre már emberöltők óta nem volt példa.”

2024.07.13_budapest_altisztavatas_SZL_12

A katonai elöljáró szólt arról is, hogy katonának lenni nem szakma, hanem hivatás, méghozzá a legszebb és legnagyobb áldozatokkal járó nemes szolgálat, amely teljes embert kíván. „Nem adtuk könnyen az őrmesteri csillagot. Az út, amelyen eljutottak eddig a pillanatig, cseppet sem volt könnyű, de minden egyes állomás ahhoz járult hozzá, hogy tettre kész, elkötelezett, felkészült altisztekké váljanak – olyanokká, akik folyamatos fejlődésre törekszenek, személyes ambícióikat, tudásukat és szabadidejüket arra használják, hogy minél képzettebbek legyenek.” Mint fogalmazott, meglátása szerint a honvéd altiszt beosztottjai előtt példakép, aki kiképezi és fejleszti az alárendeltjeit.

Az idei altisztavatáson a Magyar Honvédség Szentendre Helyőrség Zenekar biztosította a zenei szolgálatot, közreműködött a Különleges Díszelgő Csoport. A ceremónián – a hagyományoknak megfelelően – ismertették a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia kiválóan végzett altisztjeinek névsorát, majd Kibédi-Varga Ádám őrmester az altiszti tanfolyamon elért vizsgaeredménye, valamint a tanfolyam ideje alatt nyújtott kiemelkedő teljesítménye és kimagasló helytállása elismeréseként egy osztrák-magyar 1861 M gyalogtiszti szablyát vehetett át Kajári Ferenc altábornagytól és Kaszab Zoltán MHvezénylőzászlóstól.

20240713_Tisztavató_PAKO_ (32 of 74)

Az altiszti eskü elmondása és a háromszázötvenöt esküt tevő kézjegyével hitelesített esküt tartalmazó dokumentum átadását követően a Magyar Honvédség légiereje díszelgő áthúzással köszöntötte a frissen avatott altiszteket. A térkiürítés közben az újonnan avatott altisztek közösen énekelték az Altiszti Indulót: „Magyarország katonája, / honvéd altiszt a hivatása, / szép hazánkat védjük, / készen állunk, nem hátrálunk, / a veszéllyel szemben állunk”.

Felemelő érzés volt az altisztavatás

A Pécsről származó, harmincnyolc éves Dévényi Péter őrmester mondta elő társainak az altiszti eskü szövegét, majd az eskütétel után átadta a végzett altisztek által aláírt dokumentumot Vargha Tamás parlamenti államtitkárnak. „Kicsit még mindig izgulok, pedig tizenöt perce véget ért az esemény” – fogalmazott portálunk kérdésére az őrmester. Mint elmondta, „nagyon megtisztelő érzés, hogy én mondhattam az esküt, s nagyon felemelő érzés volt ez az egész parádé.”

2024.07.13_budapest_altisztavatas_SZL_19

Dévényi Péter őrmester számított arra, hogy minden altiszttársát több családtag, barát kíséri el az altisztavatásra, mégis meglepte, hogy fél órával az ünnepség kezdete előtt sok hozzátartozó már alig talált ülőhelyet a lelátókon. „Bár meglepő volt, nagyon örültünk annak, hogy a kánikula ellenére is ilyen sokan eljöttek és megtiszteltek bennünket azzal, hogy részt vettek az avatásunkon” – summázta. A katona arról is beszélt, hogy az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred kötelékében, Kaposváron kezdi szolgálatát, immáron rajparancsnok-helyettesként.

A Nyíregyházáról származó, huszonkét éves Deák Zsófia őrmester hangsúlyozta: örömteli pillanat, hogy volt civilek, korábbi tartalékosok és legénységi állományban szolgáló honvédek együtt tehettek altiszti esküt a Hősök terén. „Mintegy négyszázunkat avattak, mindannyiunknak itt voltak a hozzátartozói: családtagok, barátok. Úgy gondolom, hogy mindannyian nagyon-nagyon büszkék ránk, de talán most már hozzátehetem, hogy mi is büszkék vagyunk magunkra.”

2024.07.13_budapest_altisztavatas_SZL_37

Az altiszt felidézte: az elmúlt egy hétben a frissen avatottak mindennapjait a felkészülés határozta meg, mindenkinek sikerült ezt megfelelően abszolválnia, a parancsnokok és a kiképzők odafigyeltek a szükséges felkészítésre, a megfelelő ellátásra. „Biztosították nekünk a pihenőidőket, a vízmennyiséget és az izotóniás italokat is, amelyekre elég nagy szükségünk volt a hatalmas forróságban” – összegezte.

Deák Zsófia őrmester készen áll az új életszakasz kihívásaira, már várja, hogy megkezdje gyakorló kiképzői szolgálatát Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.