Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonahős minden honvédelmi előképzettség nélkül

Szöveg: Kánya Andrea |  2008. április 21. 12:02

A furfangos katona, Bors Máté kalandos életéről szóló filmeket évtizedek óta vetítik a televíziós csatornák. Az I. és II. világháború közötti időszakot feldolgozó sorozatban Bors bármilyen helyzetben képes volt megúszni, játszani, túlélni. Sztankay István, alias Bors Máté a forgatási napokon szerzett katonai kiképzésekről mesélt a honvedelem.hu-nak.

Úgy formázta meg Bors Máté szerepét, hogy nem is volt katonai előélete.

Így van, soha nem voltam katona. 1936-ban születtem, majd jelentkeztem a főiskolára, ahová nem vettek fel 1956-ban. A forradalomig a főiskolásoknak el kellett menni nyáron egy hónapra katonának, tehát minden nyáron: első év után, majd másod- és harmadév után is. Négy hónapot kellett összesen kitölteni. A forradalom után azonban ezt a rendszert eltörölték. Nem kellett elmenni gyakorlatra, sőt, a honvédelmi ismerteket is eltörölték. Természetesen akkor mindenki nagyon örült.

A sorozatban mégis a legkülönbözőbb katonai szerepeket kellett magára öltenie…

Kikerülve az egy hónapos gyakorlatokat és a honvédelmi ismereteket, azt hittem, megúsztam ezt az egészet. De nem úsztam meg, Bors Máténak ugyanis egyszerűen mindent kellett csinálnia: lovagolni, futni, tankot vezetni, lőni ágyúval, géppisztollyal, kiugrani a repülőből – nyilván technikailag ebben az egyben csaltunk, de ezt nem kell elárulni. Volt olyan eset, mikor nyáron, a színházi szünetben vidéken forgattunk, 3-4 hétig. Ezalatt kaszárnyában laktunk. Hajnali 4-kor keltünk és mentünk forgatni. Nyilván ez a helyzet kellemesebb volt, mintha ugyanezt a háborúban kellett volna végigcsinálni. Mindent ki kellett tapasztalni, amit egy hároméves katonaság nyújtott volna nekünk. Hajón, levegőben, mindenhol kellett valamit csinálni, kaptam a kiképzést, tudom tehát a mai napig, hogy hogyan kell bánni a fegyverekkel. Egyébként pedig, ahogy a dal is mondja: annak való, aki katonának akar menni. Örülök, hogy megszűnt a sorkatonaság, ez azt jelenti, hogy a népek nem akarnak háborúzni.

1595875540
A főiskola után hamar megtalálta a szerep?

Végigjártam a negyedik évet, majd lementem vidékre, két évig dolgoztam Miskolcon. Utána visszajöttem a Nemzeti Színházba, közben szinkronizáltam, rádióztam, filmeztem, abban az időben készítettük el a Hattyúdal című filmet. És akkor, egyszer csak Herskó János kitalálta a Borsot, amit belehelyeztek egy történelmi keretbe. Mindegyik rész különálló történet volt, de mégis létezett egy kapocs. Azokkal a fiatalokkal játszhattunk a filmben, akkikkel körül-belül egyszerre végeztünk a színművészetin: Szabó István, Simó Sándor, Fazekas Lajos és még sokan mások. Összesen 16 részt forgattunk le, egy valahogy kikerült a sorozatból, így 15-öt adtak le. Három és fél évig forgott a kamera Bors Mátéról. És természetesen ez a három és fél év munka nagyon nagy népszerűséget hozott nekünk, színészeknek. Emellett pedig azt a megtiszteltetést, hogy a fiatal színészek mellett a „nagy öregekkel" is játszhattunk. Előre persze nem tudtunk előre semmit, azt sem, hány rész lesz.

1595875540
Ön szerint mi alapján választották ki a szerepre?

Nem vagyok egy magas növésű ember, de azért alacsony sem. Akkor még fekete hajam volt és sportoltam is, a főiskoláról pedig ismertek a rendezők, hiszen akkor már filmeztem. A Májusi fagyot, vagy az Égre nyíló ablakot is akkor készítettem. Egy próbafelvételen döntöttek úgy, hogy ez a fekete, alacsony, keménykötésű fickó kell, így választott engem Herskó János.

Mit szeretett leginkább Bors Mátéban?

Mindegyik részben mást kellett alakítani, de volt alapkaraktere Bors Máténak. A történet egypártrendszerben játszódik, más korban, és Máté legjellegzetesebb vonása az volt, hogy szerette a szabadságot, szerette az embereket, utálta a háborút. Kalandokba keveredett, mindig belekerült valami olyan helyzetbe, amikor valamit kellett játszania. Összesen tehát tizenötféle figurát kellett megformázni. Részenként alakított maga Bors Mété egy-egy karaktert, tehát kiléphetett a Bors Máté-szerepből, majd visszalépett a valós karakterbe. Ez nemcsak nagyon nagy játék, de remek iskola is volt.

Mely jeleneteket szerette a legjobban?

A lányokkal közös jelenetek nagyon jók voltak, mert valami szerelem mindig összejött. Azt jobban élveztem, mint mondjuk a kúszást. Mikor összehoztak a szép lányokkal, mint például Gobbi Hildával, az volt nekem a plusz és az ajándék. Vagy komoly, vagy futó kaland, azt a nézőnek kellett eldönteni, milyen mértékben merült el benne Bors Máté.