Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonahőseinkre emlékezve

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2022. február 2. 13:14

A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) február 2-án közös nyilatkozatban erősítette meg együttműködését, melynek célja a budapesti Fiumei úti sírkert 52-es díszparcellájának fenntartásával és a betemetés rendjével kapcsolatos feladatok szabályozása.

IMG_9145

A dokumentumban rögzítetteknek köszönhetően a díszparcella a magyar katonatörténelem kiemelkedő hőseinek, az első és a második világháború során hősi halált halt magyar katonáknak, valamint a „hősi halottá” és a „Magyar Honvédség halottjává” nyilvánított katonáknak lesz méltó emlékhelye.

„Régen készültünk erre az ünnepélyes pillanatra” - hangsúlyozta a tárca Balaton utcai objektumában szerdán megtartott rendezvényen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Mint elmondta: hosszú út vezetett a megállapodásig. Sokan dolgoztak azért, hogy a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Nemzeti Örökség Intézetének komoly vállalása megvalósulhasson és „katonahőseink valóban méltó helyen kapjanak végső nyughelyet”.

IMG_9155

„Azt szokták mondani, hogy az emlékezet a katonahősök sírjánál kezdődik. Ez volt a mi kiindulási pontunk is, és - köszönhetően a NÖRI vezetésének és támogató hozzáállásának, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve dr. Korom Renáta jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár szakmai segítségének - sikerült céljainkat elérni” – emelte ki Németh Szilárd.

„Nem minden temető, nemzeti sírkert mondhatja el magáról, hogy katonahősöknek nyughelyet adó parcellával rendelkezik” – mondta Móczár Gábor. A Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hozzátette: a temető leglátogatottabb részének számít a ravatalozóépület mögött elterülő 52-es parcella, így különösen fontos, hogy tökéletes kertészeti munkával, folyamatos gondozással mutassák meg, miként gondoskodik nemzetünk a katonahőseiről.

IMG_9162