Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai cenzúra a Google-on?

Szöveg: terminal.hu/honvedelem.hu |  2008. március 28. 15:59

Az amerikai hadsereg a közelmúltban ismét felkérést intézett a Google-hoz. A Pentagon szerint a cégnek a földfelszínt műholdas fotókon megmutató szolgáltatása nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Éppen ezért arra kérték a vállalatot, hogy távolítson el adatbázisából egyes képeket.

Az Amerikai Egyesült Államok belbiztonságáért felelős katonai központjának vezetője, Gene Renuart tábornok közölte: azzal a követeléssel fordultak a Google-hoz, hogy nyirbálja meg a Google Earth utcaszintű nézeteit. Larry Yu, a vállalat egyik szóvivője elismerte, hogy eleget tettek a kívánságnak.

Ugyanakkor könnyen lehet azonban, hogy még most sem értek véget az ilyen jellegű követelések: a védelmi minisztérium tovább vizsgálja a Google adatbázisát, hogy érzékeny helyszíneket tartalmazó felvételeket szűrjön ki.

Mint ismeretes az utcaszintű nézethez Google-os kisbuszok járják az USA-t, és az így készített videókból rakják össze egy-egy utca látképét. A katonaság megpróbált olyan felvételeket is letiltani, amelyek ilyen pozíciókból készültek egy katonai objektumról, azonban ehhez nincsen jogalapja az amerikai hadseregnek: a nyilvános helyről készített felvételek nem minősíthetők védettnek.

Az utcaszintű nézet sajnos egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el (és ott sem mindenhol).