Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai ejtőernyős világbajnokságot rendeznek Szolnokon

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester, Becs László zászlós |  2024. május 24. 14:27

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

A világverseny, amelynek megnyitóját július 3-án, Szolnok belvárosában tartjuk, hatalmas jelentőségű a Magyar Honvédség számára. Nagy megtiszteltetés, hogy a világtanács száznegyven nemzet közül választotta ki Magyarországot – ismertette dr. Bali Tamás ezredes, aki elmondta: a magyar katonai ejtőernyős válogatott jelentős nemzetközi sikere is szerepet játszhatott az 1948-ban alapított szervezet döntésében. Elhangzott: az egyhetes, július 4-11. között megrendezésre kerülő nemzetközi megmérettetésre harminckilenc ország válogatott csapatát, mintegy ötszáz versenyzőt várnak, de mivel az egyes országokból versenybírók is érkeznek, összesen negyvenöt nemzet képviselőjére számítanak.

A Katonai Ejtőernyős Világbajnokság lebonyolítását a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulata, katonai szervezete segíti, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár egy H145M és egy H225M helikopterét mozgósítja. A verseny jelentőségét mutatja, hogy Nilton Gomes Rolim brazil ezredes, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire, CISM) elnöke a helyszínen vesz részt a versenynapokon.

20240524_Szolnok_ejtőernyős_világbajnokság_sajtótáj_AA (4)_1

A magyar haderőt az ötfős magyar katonai ejtőernyős válogatott fogja képviselni a szolnoki versenyen. „A csapat világbajnok, és ha elindulnak a világ bármelyik ejtőernyős versenyén (akár a globális megmérettetések egyikén, akár Európa-bajnokságon), az első három helyezett között végeznek. Büszkének kell lennünk rájuk, akárcsak a Magyar Honvédségre és arra az ejtőernyős képességre, amelyet nyújtani tudunk” – mutatta be név szerint is az oroszországi Kubinka településen, nyolc évvel ezelőtt rendezett 40. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon aranyérmet szerzett katonasportolókat a parancsnok.

A Bánszki Tamás százados, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár ejtőernyős kiszolgáló csoport parancsnoka vezette csapat – az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Hirschler Gábor és Varga Tamás zászlósok, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezrednél szolgálatot teljesítő Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós és az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárt képviselő Gőgös Péter zászlós – a sajtótájékoztató előtt bemutató ugrást tartott.

20240524_Szolnok_ejtőernyős_világbajnokság_sajtótáj_AA (1)_1

A helikopterbázis-parancsnok arról is szólt, hogy július 2-án érkeznek a csapatok hazánkba, majd másnap a szolnoki Hild József téren rendezik meg a megnyitó ünnepséget, és aznap délután már meg is kezdődnek a bemelegítő ugrások. „Július 4-én, reggeltől július 11-én, napnyugtáig tartanak az ejtőernyős versenyszámok, amelyeket a széles nyilvánosság is megtekinthet a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren. Az egyik versenyszámot, a stílusugrást a szolnoki helikopterdandár repülőterén szervezzük meg” – fogalmazott.

Bánszki Tamás százados elmondta: már megkezdték a felkészülési ugrásokat a világbajnokságra, az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárási körülményei ellenére a tervezett ugrások 95 %-át teljesítették is. „Május 29-én, szerdán kezdjük a versenyszezont: a franciaországi ejtőernyős célbaugró világkupa-sorozat első fordulóján veszünk részt. Júniusban folytatódik a világkupa-sorozat, utána pedig minden erőnkkel a szolnoki világbajnokságra összpontosítunk” – közölte.

A 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságra kilátogatók nem csak stílusugrást, hanem egyéni, illetve csapat célbaugrást, valamint egyéni és csapat összetett versenyt, formaugrást tekinthetnek meg. A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának tagjait 1973 óta aktív és tartalékos katonák alkotják, felkészülésüket a haderő biztosítja, munkájukat a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület támogatja.