Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazámat szolgálom!

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Füzes Judith |  2024. május 24. 8:47

„Esküjüket soha ne feledjék! Ha a haza úgy kívánja, a legjobb tudásunk szerint kell oltalmaznunk annak függetlenségét és minden állampolgárát” – mondta Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese Kecskeméten, ahol közel száz területvédelmi tartalékos tett katonai esküt.

Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy a hazát szolgálni többféleképpen lehet. Erre többek között a Kecskemét központjában, Kossuth Lajos szobra előtt felsorakozott tartalékos katonák a példák: az esküvel elköteleződtek és egy összetartó, erős közösség, a Magyar Honvédség tagjává váltak, vállalva a haza, a család és szűkebb térségük védelmét.

„A Magyar Honvédség egyik fontos tartópillére a tartalékos rendszer, éppen ezért kiképzésük és folyamatos képzésük kiemelt jelentőséggel bír” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese. Mint mondta a tartalékos katonák különböző fegyverek kezelésére kapnak felkészítést, és különböző harcászati fogásokat tanulnak meg, hiszen ők egy könnyű lövész képességet képviselnek abban a kötelékben, ahol szolgálnak majd. Amikor erre szükség van, ők helyben kezdik meg a katonai védekezési feladatokat addig, amíg be nem érkeznek a Magyar Honvédség hivatásos szervezetei, vagy esetleg a szövetséges erők.

v20240523_Kecskemét_EAP_eskü_FJ (13)_2_

„A Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága mind a hét területvédelmi ezredétől azt várja el, hogy mindenhol legyenek jelen, legyenek kapocs a honvédség és a civil társadalom között” – nyilatkozta dr. Drót László dandártábornok. Az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka hozzátette, „tartalékos katonáink részt vesznek a társadalmi és toborzó rendezvényeken, megjelennek az iskolákban, szerepet vállalnak a hadisírok gondozásában, de a katonai hagyományok ápolói is.”.

A Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál kezdi majd meg szolgálatát az újfehértói Kovács Máté közkatona, civilben fotós magánvállalkozó, aki a kihívások miatt választotta a honvédséget és mindent meg akar tenni azért, hogy a legjobb legyen. Mint mondta, az a célja, hogy pár éven belül altiszti rendfokozatban akár rajparancsnok legyen.

v20240523_Kecskemét_EAP_eskü_FJ (30)_2

A ráckevei Ádám Barnabás az alapkiképzést követően szerződéses állományban készül folytatni katonai pályáját, miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatás szakára is jelentkezett. Gyerekkori álma válik valóra, ha az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál testőr-lövész lesz. „Egyszerűen annyira megfogott a honvédségnek ez az ágazata, hogy én máshol nem is szeretném elképzelni a helyem” – fogalmazott a tartalékos katona.