Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös kihívások, közös válaszok

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. május 24. 8:17

A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.

A Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Böröndi Gábor vezérezredes és a szlovén haderő vezérkar főnöke, Robert Glvas altábornagy vezette plenáris ülésen a két delegáció egyeztetett a közeljövőt illető legfontosabb feladatokról. Megvitatták többek között, hogy a közös határvonal térségében milyen ipari hátteret kell teremteni a modern és jól képzett hadseregek működtetéséhez, továbbá egyeztettek az elkövetkezendő időszakok közös gyakorlatairól is.

„A Magyar Honvédségnek támaszkodnia kell a szomszédos országokra. Nekünk ugyanazok a kihívásaink, mint szlovén bajtársainknak, egyrészt az orosz-ukrán háború, másrészt a Nyugat-Balkánon tapasztalható feszültség miatt. Közösen tudunk válaszokat adni ezekre a kihívásokra. Egyeztettünk a közös gyakorlatokról, tovább folytatjuk a többnemzeti szárazföldi együttműködést is (Multinational Land Forces): megállapodtunk, hogy ennek keretében melyik nemzet milyen beosztásokat lát el” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

A tárgyalást követően a két delegációt a Rheinmetall vezérigazgatója, Paul Walf vezette körbe a gyárban, majd a vendégek dinamikus bemutatón győződhettek meg a páncélozott csapatszállító harcjárművek kiemelkedő képességeiről.