Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai emlékhelyek Tatán – játékos vetélkedő diákoknak

Szöveg: Kerekesné Fuli Anikó |  2012. június 24. 10:09

Véget ért egy újabb tanév; az utolsó napok már a felhőtlen szórakozás, a kirándulások, a játékos vetélkedők jegyében teltek el a legtöbb oktatási intézményben. Így volt ez a tatai sporttagozatos Kőkúti Általános Iskolában is, ahol a diákönkormányzat június 14-én helytörténeti vetélkedőt szervezett az alsó tagozat háromszáz kisdiákja és tanáraik számára.

Az iskola felkérésére a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái olyan sétaútvonalat állítottak össze, amelynek tíz állomása a város egy-egy katonai emlékhelyét mutatta be. A séta során a diákok megtekinthették a Magyar Királyi Szent István 3. Gyalogezred tata-tóvárosi zászlóaljának emlékoszlopát, az első és második világháborús emlékműveket, Hamary Dániel 1848-as honvédorvos szülőházát, a vár tövében meghúzódó Hajdú utcát vagy épp a XVI. századi török uralom emlékhelyeit…

A csapatok – feladatlapjaik segítségével – megismerkedhettek az egyes épületek, szobrok, emléktáblák történetével: alkotóikkal, a történelmi eseményekkel és a hősökkel, akiknek emlékét őrzik.
A résztvevőkre minden állomáson egy-egy játékos feladat is várt: keresztrejtvény, kódolt üzenet megfejtése, kakukktojás keresése, idézetek szerzőjének kitalálása, hiányos szöveg kiegészítése. A gyerekek így játszva ismerkedhettek meg a történelmi korok fegyvereivel és viseleteivel, a turulábrázolásokkal, az egyes hadgyakorlatok elnevezésével vagy éppen a hősök napja fogalmával.

Az iskolába visszatérve újabb erőpróba, ügyességi és gyorsasági feladatok várták a diákokat és tanáraikat.