Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai gépekkel tüntetik el a felhőket az égről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 21. 8:08

Három jeles ünnepen gondoskodik az orosz főváros önkormányzata a napos időjárásról, elsősorban a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulóján, május 9-én, és erre 92,8 millió rubelt (614 millió forint) költenek. A vonatkozó tervet a héten fogadta el az önkormányzat.

Ennek értelmében csak a május 9-i ünnepre több mint 44 millió rubelt szánnak felhőoszlatásra.

A terv értelmében reggeltől éjfélig 10 Il-18 és An-12 típusú repülőgép áll majd készen arra, hogy kiszórjon legfeljebb 25 tonna szénsav-granulátumot, 1200 liter cseppfolyós nitrogént, 10 tonna cementet és nagy mennyiségű, ezüstjodidot tartalmazó patront. Ezekkel az anyagokkal részben eloszlatják a felhőket, részben kicsapják belőlük a nedvességet, még mielőtt a város fölé érnének.

Hasonló eljárást alkalmaznak június 12-én, Oroszország napján és szeptember 5-én a Város napján.

Ha ezeken a napokon eleve jó időt hoz a természet, akkor megmarad a különben a szó szoros értelmében kiszórandó pénz egy része.

Környezetvédők ezúttal is aggodalmaiknak adtak hangot a természetes folyamatokba való beavatkozás és a vegyszerek használata miatt. Úgy vélik, az ilyen beavatkozások után borús napok következnek, bár hozzáteszik, hogy ez lehet véletlen egybeesés is. Nem lehet állítani, hogy a beavatkozás veszélyes, de azt sem, hogy teljesen veszélytelen – mondják, mivel a lehetséges következményeket illetően nem folytattak mindeddig tudományos vizsgálatokat.

Tavaly ősszel felmerült, hogy a hófelhőkkel szemben is hasonló eljárást alkalmaznak, de erről később letettek, mert a tudósok szerint nem tudni, használhatók-e ezek a megoldások hó esetében is. Pedig idén nem ártott volna, ha tesznek valami, ugyanis rekord mennyiségű hó esett, és ennek megfelelően rekord mennyiségű összegbe került a többé-kevésbé sikeres eltakarítás, nem is szólva az állandósult közlekedési dugókról.

Moszkvában egyébként néhány napos nagy hideg után pénteken enyhülés állt be, s egészen rövid idő alatt újabb 8 centiméternyi hó takarta be a várost.