Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszaveti a békefolyamatot a tálib vezetők letartóztatása?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 21. 8:07

Visszavetette az afgán kormány és a lázadók közötti békefolyamatot az, hogy Pakisztánban letartóztatták az afgán tálibok több vezetőjét – jelentette ki szombaton Kabulban egy elnöki szóvivő. A letartóztatásoknak kedvezőtlen hatása volt a békefolyamatra, amelyet a kormány kezdeményezett – mondta Sziamak Hiravi.

Ez az első hivatalos beismerése annak, hogy az afgán kormány felvette a kapcsolatot a tálibokkal, hogy véget vessen a kilencedik éve folyó lázadásnak.

Hamid Karzai elnök szóvivője azt is megerősítette, hogy az ENSZ előző afganisztáni megbízottja, a norvég Kai Eide szintén tárgyalt tálib vezetőkkel, és erről tájékoztatta Kabult. Kai erőfeszítései kiegészítették a kormányét – mondta.

A norvég diplomata BBC-ben pénteken annak a rosszalló véleményének adott hangot, hogy a pakisztáni rendőrségi akciók miatt megszakadt egy titkos csatorna az ENSZ és a tálibok között. Az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja viszont üdvözölte a letartóztatásokat.

A legnagyobb sikernek beállított akció Abdul Gani Baradar mollának, az afganisztáni tálibok katonai vezetőjének februári letartóztatása volt. Baradar azonban már beleegyezett abba, hogy részt vegyen a kormány által kezdeményezett háromnapos békedzsirgán (a törzsi vezetők nagygyűlésén), amely a tálib felkelők afgán társadalomba történő visszaillesztését szolgálná.