Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai kiképzés vár a spanyol trónörökösre

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: illusztráció |  2023. április 8. 14:07

Eleonóra asztúriai hercegnő, a spanyol trónörökös hároméves katonai kiképzésre jelentkezik, amelyet augusztusban a zaragozai általános katonai akadémián kezd meg – közölte a spanyol királyi udvar az elmúlt hetekben. A tizenhét éves koronahercegnő édesapja, VI. Fülöp jelenlegi uralkodó katonai tanulmányainak mintáját követi.

230315110450-02-crown-princess-leonor

VI. Fülöp spanyol király és Letícia spanyol királyné legidősebb gyermeke, Eleonóra hercegnő (fenti képünkön), spanyol trónörökös még az idén megkezdi hároméves katonai kiképzését, hogy felkészüljön leendő államfői szerepére – erősítette meg Margarita Robles spanyol védelmi miniszter a március 15-én, egy nappal azt követően tartott sajtótájékoztatóján, hogy a spanyol királyi udvar hivatalos közleményt adott ki a leendő királynő katonai kiképzéséről és katonai pályafutásáról.

„A kabinetülésen jóváhagytunk egy királyi dekrétumot, amely azt a célt szolgálja, hogy megteremtse [Eleonóra hercegnő] pályafutásának lehetőségeit” – idézte a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója a honvédelmi tárca vezetőjét.

Az Ibériai-félsziget legnagyobb, jelenleg parlamentáris alkotmányos monarchiában élő államát nem érte váratlanul a télvégi bejelentés a trónörökös továbbtanulásáról, mert a mindenkori uralkodó, akinek bár a kormányfő személyére tett (formális) javaslat, majd a leendő miniszterelnök kijelölésére vonatkozó jogköre számít a legfontosabb hatáskörének, egyben a 75 ezer fős hadsereg főparancsnoka.

A jelenlegi államfő, VI. Fülöp király (lenti képünkön), aki az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok halála után az országot a demokráciába átvezető édesapja, János Károly 2014-es lemondását követően foglalta el a trónt, az idősebb gyermeke képzéséhez rendkívül hasonló katonai tanulmányokat folytatott trónörökösként. A madridi királyi palota közlése szerint Eleonóra hercegnő katonai kiképzése három évig tart: augusztustól a 2023/24-es tanévben a zaragozai általános katonai akadémián kezdődik, ezt követően egy szemesztert a haditengerészet kötelékében, a Marin haditengerészeti katonai iskolában és a Juan Sebastian de Elcano kiképzőhajó fedélzetén tengerészgyalogosként tölt el, majd tanulmányait a légi- és űrhadseregben szolgálva zárja, ahol a 2025-26-os tanévben a San Javier-i Általános Légügyi Akadémiához csatlakozik zászlósnövendékként.

„Ő Királyi Felsége, Asztúria hercegnője kadétnői rangban fog belépni a zaragozai akadémiába” – emlékeztet a pályakezdés részleteire a közlemény, amely kitér arra is, hogy a modern európai királyságokban széles körben megfigyelhető az a közös, bár országonként részben eltérő hagyomány, miszerint a leendő államfők átfogó katonai-harcászati tanulmányokat folytatnak.

20140619vi-fulop-spanyol-kiraly-beiktatas3

„A spanyol társadalom támogatja a királyi családot, különösen a fiatal hercegnőket: Eleonórát és húgát, Zsófiát. A katonai tanulmányokban való részvételükre az ország fegyveres erőihez való pozitív hozzájárulásként tekintenek az emberek. Összességében a közvélemény a spanyol fegyveres erőkre úgy tekint, mint egy professzionális és alkalmas intézményre, amely erősen elkötelezett az ország szolgálata és a nemzetközi béke és biztonság előmozdítása iránt” – értékelte a honvedelem.hu megkeresésére Dativo Salvia Ocaña spanyol történész, barcelonai gimnáziumi tanár az országot napokig lázban tartó sajtóhírt.

Az elismert királyi szerző, aki számtalan médiatermékben nyilatkozik a királyi ház szakértőjeként, egyúttal hozzátette: szélsőbaloldali és regionális függetlenségpártiakból álló egyéneknek és csoportoknak eltér a véleménye a kérdésről, ők általában a közösségi médiában, nyilvános nyilatkozatokban vagy tiltakozásokban adnak hangot a Bourbon-ház spanyol ága, valamint a monarchia intézménye ellen érzett averziójuknak. Az El Confidencial spanyol liberális hírportál 2022-es felmérése szerint a spanyolok 39 százaléka támogatta a köztársaság intézményének bevezetését, míg 38,9 százaléka a korona intézménye mellett tette le a voksát; a megkérdezettek 56 százaléka pozitívan tekint Fülöp király személyére, és a válaszadók csaknem fele (49,5 százalék) elismerősen vélekedik uralkodásáról.

_110115062_spaintroopsnato96alamy

Családi kötelékek

A szakember arra is emlékeztetett, hogy Asztúria, Gerona és Viana hercegnője pontosan ugyanolyan képzésben részesül, mint amilyenben az édesapjának, az 1986-2014 között katonai szolgálatot teljesítő Fülöp jelenlegi királynak volt része.

„Őfelsége három haderőnemben szolgált: a hadseregben, a haditengerészetnél és a légierőnél, mielőtt a madridi egyetemen jogi diplomát szerzett volna, majd egy kétéves nemzetközi kapcsolatok mesterképzés keretében a washingtoni Georgetown Egyetemen tanult volna” – részletezte.

Eleonóra hercegnő, aki október 31-én tölti be a 18. életévét, az alapvető katonai ismereteket fogja elsajátítani a zaragozai akadémián, a légierőnél pedig a katonai műveletek támogatására szolgáló harci repülőgépek vezetésére fogják kiképezni. Dativo Salvia Ocaña arra is felhívta a figyelmet, hogy a leendő spanyol uralkodó Fülöp királyhoz hasonlóan a „köztes időben” a galíciai haditengerészetnél a Juan Sebastian Elcano, 15-16. századi baszk származású spanyol felfedezőről elnevezett kiképzőhajó (lenti képünkön) több mint hathónapos kiképző körútján fog részt venni.

„A hajóút során a Juan Sebastian Elcano a világ különböző kikötőibe szokott eljutni, ahol a legénység kulturális és sporteseményeken, valamint más országok haditengerészetével közös haditengerészeti gyakorlatokon vesz részt. A hajóút lehetőséget nyújt a kadétok számára, hogy gyakorlatba ültessék át a képzésüket, megismerjenek más kultúrákat és nyelveket, valamint fejlesszék vezetői és csapatmunkával kapcsolatos képességeiket. Eleonórát valamennyi meglátogatott ország államfője és nagykövete fogadja majd. Ugyanígy tett az édesapja, Fülöp király és nagyapja, János Károly király is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy dédapja, a harminc éve elhunyt János, Barcelona grófja a királyi család száműzetése idején a brit királyi haditengerészetnél szolgált” – részletezte Ocaña.

Juan_Sebastián_Elcano_remolcado_al_muelle_(14466143300)

Spanyolország az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett a nők fegyveres erőkbe történő integrációjáért, az aktuális honvédelmi miniszter maga is nő: Margarita Robles, aki 2018 óta irányítja a tárcát, az intézmény harmadik női vezetője. A modern spanyol uralkodók között nem Asztúria jelenlegi hercegnője az első nő, aki egy napon az állami fegyveres erők főparancsnoka lesz: az 1833-1868 között uralkodó II. Izabella királynő, János Károly lemondott uralkodó trónfosztott ükanyja háromévtizedes uralkodása idején a spanyol haderő főparancsnoki tisztségét is betöltötte. A független dél-európai államban a mindenkori uralkodó a fegyveres erők főparancsnoka, míg a védelmi miniszter felügyeli a hadsereg napi működését. Dativo Salvia Ocaña tájékoztatása szerint a hétről-hétre egyenruhában látható VI. Fülöp számos olyan szövetségest tudhat magáénak, akikkel katonai pályafutása idején keveredett barátságba, és akik jelenleg magas pozíciókat töltenek vagy töltöttek be a hadseregben és hasonló intézményekben Spanyolországban és külföldön.

„Az uralkodónak a hadseregben elsajátított magas fizikai és szellemi képzettsége segítséget nyújtott abban, hogy uralkodói feladatait egy olyan kényes helyzetben is rendkívül ügyesen és diplomatikusan ellássa, mint amilyen a trónra lépésekor jellemezte a monarchiát. Fülöp király mindig a spanyolok szolgálatában áll, egy évezredes család és intézmény élén. Akárcsak az édesapja, János Károly király, aki személyes tekintélyének és a tábornoki karban található barátainak köszönhetően tudta elfojtani az 1981-es katonai puccsot, amely a demokrácia megdöntésére törekedett.”

EUCOM Image

Királyi bajtársak

Az európai alkotmányos monarchiák jelenkori történetében legutóbb Erzsébet brabanti hercegnő jelentkezett egyéves kiképzésre a belga királyi katonai akadémiára. A brüsszeli királyi udvar a szimbolikus gesztussal azt próbálta elérni, hogy az akkor 18 éves trónörökös az édesapja, Fülöp belga király lemondása vagy halála esetében megfelelő felkészültséggel kezdhesse meg az uralkodását. A Szász-Coburg-Gothai-ház leendő királynője 2020-ban abban az 1834-ben alapított brüsszeli intézményben kezdte meg a tanulmányait, ahol a dinasztia számtalan tagja (az édesapja mellett nagybátyja, Lőrinc herceg és unokatestvére, Amadeo hercegek) koptatta már az iskolapadot.

Erzsébet hercegnő 2021 októberében kezdte meg a történelmi és politikatudományi képzését az Oxfordi Egyetemen, miközben továbbra is részt vett a belga királyi katonai akadémia éves nyári táboraiban és gyakorlati-elméleti kurzusain. A 19 éves Amália orániai hercegnő, holland trónörökös a tavalyi év végén ismerkedett meg a holland fegyveres erők legfőbb ágaival: Vilmos Sándor holland uralkodó legidősebb gyermeke, aki az amszterdami egyetemen 2022-ben kezdte meg az alapvetően politikatudományból, pszichológiából, jogból és közgazdaságtanból álló tanulmányait, a királyi haditengerészettel, a légierővel és a hadsereggel közös hadgyakorlatokon vett részt az év végén.

spanish-legionnaire-parade-to-mark-the-spanish-armed-forces-news-photo-1584994773

A katonai előképzettség leggazdagabb hagyománya a brit királyi család tagjaira jellemző: III. Károly brit uralkodó valamennyi családtagja és őse szerteágazó katonai tanulmányokat folytatott és katonai titulusok birtokosa, miközben a Windsor-ház számos tagja szolgált különböző háborúkban az elmúlt évtizedekben. 2022-ben az időközben elhunyt II. Erzsébet brit királynő azonnali hatállyal megvonta harmadszülött gyermekétől, András yorki hercegtől a brit királyi családban betöltött pozíciójából, illetve katonai múltjából eredő titulusait.