Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zenés virágvasárnapi istentisztelet Debrecenben

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: Szalka Miklós őrvezető |  2023. április 8. 11:37

A Debreceni Református Nagytemplom idén tizedik alkalommal adott otthont a virágvasárnap zárásaként szolgáló koncerttel egybekötött istentiszteletnek. A Debrecen Helyőrségi Zenekar ezúttal a Honvéd Férfikarral kiegészülve adott nagysikerű koncertet a Dominica Palmarum alkalmából.

Virágvasárnap_Debrecen (10)

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke köszöntötte a gyülekezetet. Beszédében elmondta, hogy a Nagytemplomban mindig megdobban a szíve, amikor a Rákóczi harangok hangját meghallja. „1636-ban I. Rákóczi György a rakamazi csatában zsákmányolt ágyúból öntetett harangot, és ezzel a harc eszközét az isteni hívogatás eszközévé tette” – emelte ki a püspök.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere rávilágított arra, hogy fel kell idéznünk a virágvasárnapi eseményeket és össze kell vetnünk saját életünkkel, mert a ráhangolódás akkor teljes, ha ez a tanulság is a részét képezi.

Virágvasárnap_Debrecen (5)

Dr. Farkas Sándor alezredes, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnoka köszöntő beszédében elmondta, hogy nagyon kevés olyan hivatás van, amelyben arra esküdnek, hogy akár életük árán is megvédjék honfitársaikat, azonban a mi katonáink erre is készek. „Ezért kérem, hogy ma, amikor ezt az ünnepi hangulatot megidézzük, gondoljunk egy kicsit azokra a rendőrökre és katonákra is, akik nap mint nap szolgálják Magyarországot” – hangsúlyozta a parancsnok.

A Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Honvéd Férfikar közös előadása közben Sajtos Szilárd alezredes, református tábor lelkész hirdetett igét.