Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai konvojra támadtak kurd lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 24. 12:53

Kurd lázadók rajtaütöttek egy katonai menetoszlopon Törökország délkeleti részén; a török média szerint a támadás következtében kibontakozott harcban 16 lázadó és öt katona halt meg.

A Hürriyet című török napilap augusztus 23-ai, csütörtöki tudósítása szerint a lázadók egy út mentén elhelyezett pokolgépet robbantottak fel Hakkari tartományban, amikor a katonai konvoj elhaladt mellette. Ezután tüzet nyitottak a katonákra. A tartományi kormányzó hivatala a részleteket mellőzve arról tájékoztatott, hogy öt katona és 16 kurd lázadó vesztette életét az összetűzésben.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az összecsapások a török biztonsági erők és a túlnyomórészt kurdok lakta délkelet-törökországi térség autonómiájáért harcoló lázadók között. Az 1984 óta tartó fegyveres konfliktus halálos áldozatainak száma több tízezer.

A kormány kurd lázadókat tett felelőssé egy minapi pokolgépes támadásért, amely a szíriai határ közelében történt, és kilenc ember életét oltotta ki. A hatóságok által terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) cáfolta, hogy köze lenne a véres akcióhoz.