Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai rádiók kezelését sajátítják el Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. február 4. 11:14

A híradás alapjain túl, a katonai rádiók speciális alkalmazását sajátítják el azok a katonák, akiket az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél képeznek februárban.

rádióstanfolyam_székesf (2)

A vizsgával záruló egyhetes tanfolyamon az MH KFOR Kontingens felderítő szakaszának híradó katonáit készítik fel az amerikai gyártmányú Harris rádiók kezelésére. A tanfolyam résztvevői ezen készülékcsalád 150-C, 152-C és 117-F típusain gyakorolják a műveleti területen alkalmazott helyzetjelentéseket, segélykéréseket. Mindezt természetesen két nyelven – magyarul és angolul – is tudniuk kell, hiszen hamarosan nemzetközi színtéren kell alkalmazniuk a székesfehérvári ezrednél elsajátított tudásukat.

„A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandártól érkező katonák a légi támogató kommunikációban is jártasságot szereznek, hiszen a tanfolyam részeként kapcsolatot kellett tartaniuk helikopterekkel és repülőgépekkel is” – fogalmazott Gulyás Kornél törzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Híradózászlóaljának rajparancsnoka, aki a résztvevő katonák speciális rádiós oktatását vezette.

Az ezred rádiókezelő képzései folyamatosak, arra törekedve, hogy a tanfolyamon elsajátított ismeretek megfeleljenek a különböző műveleti területek követelményeinek és az ott alkalmazott eljárásrendeknek.

rádióstanfolyam_székesf (1)