Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai szolgálat egyetemi felvételi pontokért

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. március 12. 9:58

A következő hetekben lövészet, gimnasztika, menetgyakorlat, térképészet és alapvető katonai ismeretek megszerzése vár a hajdúhadházi kiképző bázisra március 11-én érkezett közel 130 bevonulóra. Többen kívánják felsőoktatási intézményben vagy másoddiplomai képzésben folytatni tanulmányaikat, amihez hozzásegíthetik őket az Önkéntes Katonai Szolgálatért járó felvételi pontok.

Reggeltől kora délutánig folyamatosan érkeztek a fiatalok Hajdúhadházra, az Egységes Alapkiképzési Programra. Külön csoportot képeznek köztük az Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítők, akik többnyire közvetlenül érettségi után, vagy másoddiplomai képzésük előtt jelentkeztek az összesen nyolchetes felkészítésre. A leendő diákok zöme a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen képzeli el jövőjét.

Miután elvégzik az alapkiképzést, három lehetőség közül választhatnak az úgynevezett ÖKSZ-esek. Aki fél évet tölt területvédelmi tartalékosként, annak 16 tanulmányi pont jár. Aki ugyanezt az időt aktív katonai szervezetnél tölti, az 32 ponttal gazdagodik, míg a teljes naptári évet aktívan szolgálók 64 pontot vihetnek az egyetemi felvételire.

„A bevonuló állományban jelentős tábort képeznek az önkéntes szolgálatra érkezők, de akad néhány területvédelmi tartalékos is. Zömük azonban az alapkiképzést követően aktív katonai szervezetnél, például páncélos dandárnál, vagy felderítő ezrednél fogja folytatni szolgálatát, mint szerződéses katona” – adott pontos képet a bevonulókról Orosz Antal alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

230311_Hajduhadhaz_TZ_14_retus

Az első nap szinte kizárólag az adminisztrációé és az ismerkedésé volt, tanultak azonban máris egy fontos leckét a jelentkezők. Életre szóló emlék marad Orosz Antal alezredes gyorstalpalója, amint az elöljárók fogadásának és az elköszönés módját megtanította nekik. A parancsnok ezt követően három kulcsszó köré építette lényegre törő köszöntőjét: figyelmeztette a fiatalokat, hogy a bajtársiasság, a kitartás és a koncentráció jegyében végezhetik eredményesen alapkiképzésüket.

Többen az építőiparból, egyesek a versenysport területéről, megint mások az iskolapadból érkeztek. Előbbiek nevében nyilatkozott a honvedelem.hu-nak a régóta egyenruhás hivatást kereső Brandt Lajos: „kifejezetten vonzanak a modern harcieszközök, szívesen kipróbálnám magam később egy Gidrán vagy Leopárd kezelőjeként. Lenyűgöznek ezek a hatalmas, digitalizált harcjárművek. Jó lenne kiterjeszteni B kategóriás jogosítványomat.”

Hasonló műszaki érdeklődéssel jelentkeztek többen a honvédség toborzó felhívására. „Műszaki ember létemre az építőiparban dolgoztam korábban, de mindig érdekelt a honvédelem, főleg a repülőműszaki vonatkozásai” – mondta Balog Krisztián Attila. „Jó lehetőségnek tartom a katonai pályát” – tette hozzá Fejes Dániel.

230311_Hajduhadhaz_TZ_1

Többségük az egyetemi felvételire vinné tovább a szolgálattal szerzett pontjait. „A testvéremmel érkeztünk a kiképzésre, később mindketten a közszolgálati egyetemre fogunk jelentkezni. Édesanyám tartalékos, így már kaptunk némi betekintést a honvédség berkeiben születő közösségekről, ami fontos motivációt jelent számunkra” – fogalmazott Horváth Martin Márk.

„Nekem rendhagyó, különleges élményhez kötődik a pályaválasztás pillanata. Ugyan mindig is érdekelt a honvédség, egy külföldi nyaralás során a honvágyam szülte a felismerést, milyen fontos számomra a haza védelme és szolgálata. Egyelőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzésein gondolkodom, aztán pedig szívesen vonulnék külföldi misszióba” – mesélte a 19 éves Tóth Boglárka.

230311_Hajduhadhaz_TZ_12

Öthetes alapfelkészítéssel kezdődik a kiképzés, ezalatt honvédelmi ismereteket, szolgálati szabályzatot és lőismeretet tanulnak a most bevonulók. Alaplőgyakorlattal, majd a katona életének emlékezetes mérföldkövével, az eskütétellel zárul az első etap. Ezután folytatódik a lövészeti kiképzés, ahol előkerülnek a géppuskák és a pisztolyok, valamint menetgyakorlatokon, illetve térképészeti és mindennapos gimnasztikai foglalkozásokon vesznek részt.

„Nálunk a mentális és a fizikai felkészítés kéz a kézben jár. Segítünk eredményesen elvégezni az alapkiképzést és a folytatásról is gondoskodunk. A következő hetekben különböző aktív katonai szervezetektől érkeznek előadást tartani az adott haderő- és fegyvernemekről. Igyekeznek felkelteni az érdeklődést, hogy végül valamennyi bevonuló tudja, hol szeretné folytatni katonai pályáját” – mondta Orosz Antal alezredes.

Bevonulás Nagykanizsán is

Közel negyven fő vonult be március 11-én Nagykanizsára, a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezredhez. Az Egységes Alapkiképzési Program és az önkéntes katonai szolgálat bevonulói az adategyeztetést követően átvették felszerelésüket, elfoglalták szállókörleteiket és megkezdték alapkiképzésüket.