Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai tűzoltók különleges kiképzése

Szöveg: MH 86. SZHB |  2020. augusztus 19. 9:07

Korlátozott látási viszonyok közötti mentési és támogató gyakorlatot tartottak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya részére.

20200817_tuo (7)

A katonai repülőtereken, civil társaiktól eltérő feladatrendszerben szolgálnak a katonatűzoltók. Feladatuk összetettségét nehezíti, hogy egy-egy helyzetben nem egyszer fegyverzetet vagy harc-anyagokat szállító eszközök oltását végzik. Az állandó, napra- és harcra kész jelenlétet tréningekkel, kiképzésekkel, és ismeretanyaguk frissítésével érik el.

A mostani alkalommal Nagy Zoltán, az MH Altiszti Akadémia honvédelmi alkalmazottja tartotta a foglalkozást, aki - mielőtt ténylegesen elvesztette a látását - a mentőknél és a tűzoltóknál szolgált, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi tagozatán oktatott.

20200817_tuo (1)

Ezúttal a „korlátozott látási viszonyos” menekítést támogató tréninget tartottak, amelyen tűzoltó felszerelésben és vakon dolgoznak a résztvevők. Ezeken a foglalkozásokon a szemüket eltakarva látásuk, a bevetési ruha, (kesztyű, csizma, sisak, légzőállarc) által a tapintásuk, és hallásuk nagy részét is elveszítik a katonák, s emellé a szaglás és a normál légzés is nehezebb. Ilyen helyzetben a világtól kapott információ akár 90 százalékkal is csökkenhet. Ilyen körülmények között kell a tűzoltóknak a fokozott fizikai igénybevétellel járó mentést, műveletet végrehajtaniuk és nem utolsó sorban saját testi épségükre, egészségükre is figyelemmel kell lenniük.

20200817_tuo (4)

Az előbb említett terhelések enyhítésére a résztvevők idegrendszerét is igyekeznek kondicionálni, edzik a testüket, lelküket, a tájékozódó képességeiket, mozgásdinamikájukat, valamint a térérzékelésüket is.

Keményen küzdenek, titkon remélve, hogy az ismeretek használatára éles helyzetben soha nem kerül sor.

GALÉRIA