Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák és a rendőrök támogatói csaptak össze Brazíliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 7. 19:21

Már egy hete sztrájkol Bahia brazil szövetségi állam 30 ezer rendőrének egyharmada. A meggyengült rendfenntartás miatt katonákat vezényeltek az utcákra. A katonák február 6-án, hétfőn összecsaptak a munkabeszüntető rendőrök civil támogatóival.

A rendőrök eredetileg hat követelésük nyomatékosítására kezdtek el sztrájkolni, de most már csak két követelésük van: illetményemelés és mentesség az alól, hogy a munkabeszüntetés miatt megbüntetik őket. A szövetségi állam kormányzója 6,5 százalékos fizetésemelést ajánl nekik, de mentességet a büntetés alól nem. A sztrájkolók ezt nem fogadják el.

Az elégedetlen rendőrök egy része már a múlt héten elfoglalta a bahiai parlament épületét Salvadorban, amely Brazília harmadik legnagyobb városa, 2,7 millió lakosú. Civil támogatóik egy csoportja hétfőn csatlakozni akart hozzájuk, de a parlamenthez vezényelt ezer katona megakadályozta őket ebben. A katonák gumilövedékekkel lőtték őket, és könnygázt vetettek be ellenük. Az épületben lévő rendőrök között van 11, aki állítólag rablóbandákat szervezett. Őket le akarják tartóztatni a katonák.

A sztrájk kezdete után a városban a duplájára nőtt a gyilkosságok száma. Amikor azonban szombaton oda vezényelték a kétezer katonát és a 600 szövetségi elitrendőrt, a gyilkosságok száma a megszokott alá csökkent. Páncélozott járművek járőröznek az utcákon.

Címkékjárőr