Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a „nagy menetelés”

Szöveg: Vokla János alezredes |  2012. február 7. 18:15

A várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) egyik legfontosabb alegysége az ellenerő század, amelynek katonái már januárban megkezdték a felkészülést az idei feladatokra.

„Reményeink szerint az idén sem lesz kevesebb a támogatási feladatunk, mint 2011-ben volt. Tavaly a század – az elmúlt években már megszokottaknak megfelelően – szinte minden hónapban más-más helyőrségben tartózkodott és segítette az alakulatok kiképzését azzal, hogy eljátszottuk a «rossz fiúkat», azaz, ahogy mi mondjuk: teljesítettük az OPFOR-feladatokat" – mondta Lendvai Gábor főhadnagy. A század parancsnokától megtudtuk azt is: az alegység teljes állománya mentálisan és fizikálisan elérte a kívánt szintet, amely előfeltétele a hatékony és valóságot legjobban megközelítő alájátszásnak.

Az elmúlt hetekben a század, az úgynevezett „nem háborús műveletek" gyakorlása során, számos elméleti és gyakorlati kiképzést tartott.
Az állomány egyebek mellett gyakorolta a különböző ellenőrző-áteresztő pontokon való tevékenységet, hiszen az alájátszások alkalmával OPFOR-ként csak akkor tudnak a megfelelő módon „borsot törni az ellenség orra alá", ha ismerik az alkalmazott eljárásmódokat. Mindezek mellett pedig felkészültek a különböző típusú járőrözési módszerekből, és a keresési-kutatási eljárásokból is.

Mint a század parancsnoka elmondta: az alegység komplex felkészülésének része a lőkészség szinten tartása is, amelyet a szokatlan hidegben, február első napjaiban hajtottak végre a katonák a hajmáskéri kiképző bázison.
A század állománya úgynevezett különleges egyéni alap-, valamint tűzpár- és kötelék lőgyakorlatot teljesített a rendszeresített kézifegyverekkel, azaz pisztollyal, gépkarabéllyal és a KGP–9 típusú géppisztollyal.
A lőgyakorlat célja kis távolságon felbukkanó célok leküzdéséhez szükséges képesség és készség megszerzése volt.

Az elöljáró által megfelelő szintűnek értékelt lövészetet követően a század katonái készen állnak a következő feladatra, azaz az UNFICYP-misszióba készülő állomány zárógyakorlatán való közreműködésre, és a „rossz fiúk" szerepének eljátszására. 

Fotó: MH BHK